Izvor: Politika | Ponedeljak, 07.11.2016.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Strana ulaganja u Srbiji premašila 2,6 mlrd EUR u poslednjih 18 meseci

(Foto: isak55/shutterstock.com)
Sudeći po učinku države na ozdravljenju srpske ekonomije u 2016. godini, ekonomisti tvrde da je njen doprinos rastu ukupnih investicija sasvim solidan. Članovi Fiskalnog saveta ukazuju da je sprovođenje reformi u 2016. gotovo potpuno stalo, a jedina svetla tačka bio je upravo rast javnih investicija – sa oko tri, na više od 4% bruto domaćeg proizvoda.

Najveći doprinos privrednom rastu u 2015. od 0,8% i ovogodišnjem od očekivanih najmanje 2,7%, daće investicije, stav je Narodne banke Srbije, što potvrđuje neto priliv stranih direktnih investicija u poslednjih 18 meseci od preko 2,6 mlrd EUR.

Na listi Svetske banke "Doing Business 2016" Srbija se našla na 59. mestu, što je skok od čak 32 pozicije u odnosu na prošlogodišnju listu. Upućeni tvrde da će pozitivan uticaj ovog skoka, na rast domaćih i stranih investicija naročito biti vidljiv u godinama koje dolaze.

Prošlogodišnji neto priliv stranih direktnih investicija premašio je 1,8 mlrd EUR, a i u 2016. se može očekivati najmanje toliko.

– Ako ove godina Srbija uknjiži neto priliv stranih direktnih investicija od oko dve milijarde evra, biće to dobar rezultat – smatra ekonomista Radovan Kovačević. – Naročito ako prevagnu takozvane "grinfild investicije", koje znače podizanje novih pogona, otvaranje novih radnih mesta, u kojima će se proizvoditi za izvoz.

Ako je verovati istraživanju revizorsko-konsultantske kompanije Ernst & Young, Srbija je jedna od pet najatraktivnijih država za strane direktne investicije (SDI) u evropskoj industriji i druga je po stopi rasta broja novih radnih mesta stvorenih iz SDI.

Srbija treba da teži godišnjoj sumi stranih direktnih ulaganja od 3,5 do 4 mlrd EUR, što bi uravnotežilo naš bilans plaćanja, tako da ne bismo morali da se zadužujemo, kazuje Kovačević. Taj cilj se može ostvariti uz stalno unapređivanje uslova poslovanja.

Premijer Vučić je obećao da će njegova vlada nastojati da do kraja mandata godišnji priliv SDI premaši 3 mlrd USD.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.