Izvor: eKapija | Ponedeljak, 07.11.2016.| 09:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uprava za trezor uvodi Centralni registar faktura u javnom sektoru

(Foto: Stock-Asso/shutterstock.com)
Uprava za trezor Ministarstva finansija raspisala je tender za izradu idejnog projekta za tehničko rešenje uvođenja Centralnog registra faktura (CRF) u javnom sektoru (pilot projekat).

Osnovna ideja ovog registra jeste postojanje jedinstvenog sistema u kome bi bila evidentirana sva potraživanja: javnog sektora prema javnom sektoru, privatnom sektoru i građanima, te privatnog sektora prema javnom sektoru i to pre nego što poverilac dužniku podnese zahtev za potraživanje (faktura ili neki drugi oblik zahteva).

Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, CRF bi evidentirao i dodeljivao podnosiocu zahteva jedinstven referentni broj (IDF) za svako prijavljeno potraživanje. I poverilac i dužnik bi imali obavezu provere postojanja i ispravnosti IDF-a kako u CRF-u, tako i u svojim službenim evidencijama (IDF mora biti obavezni element fakture). Dalje, instrukcije za plaćanje dužnika (nalog u platnom prometu) bi obavezno sadržale IDF. CRF bi prikupljao sve neohodne informacije iz svih potrebnih platnih sistema i na taj način raspolagao sa svim potrebnim informacijama o statusu prijavljenih potraživanja.

Krajnji rezultat projekta, za koji se sprovodi predmetni pilot projekat, treba da bude IT sistem i aplikacija za poboljšanje i ubrzanje procesa kontrole potraživanja, dugovanja i plaćanja.

Rok za dostavljanje ponuda je 5. decembar.

Za više informacija pogledajte OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.