NavMenu

Srbija sa Kinom potpisala sporazume vredne 734 mil EUR - Grade se autoput, obilaznica oko Beograda i pruga ka Mađarskoj

Izvor: Tanjug/RTS Nedelja, 06.11.2016. 10:53
Komentari
Podeli
(Foto: Santiago Cornejo/shutterstock.com)
Srbija je u subotu, 5. novembra, na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope 16 + 1 u Rigi potpisala šest ugovora i sporazuma sa Kinom vrednih 734 mil EUR, a kako je rekao premijer Aleksandar Vučić krenuće se odmah u realizaciju tih projekata.

Među potpisanim ugovorima su onaj koji predviđa radove na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta, zatim na Koridoru 11 i delu obilaznice oko Beograda, na deonici Surčin - Obrenovac.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović potpisala je ugovor za prvu fazu projekta od Beograda do Stare Pazove vredan 319 mil USD, sa Infrastrukturom Železnice Srbije i konzorcijumom kineskih kompanija China Railway International i China Communication Construction Company.

Potpisan je i Memorandum o razumevanju sa kineskom Exim bankom o kreditiranju projekta mađarsko-srpske železnice na teritoriji Srbije.

Ugovor predviđa izgradnju dvokolosečne pruge od Beograda do Stare Pazove, dužine 34,5 kilometara.

Time se omogućava početak gradnje pruge za brzine do 200 kilometara na sat, koja će skratiti vreme putovanja između Beograda i Budimpšte na manje od tri sata.

Dogovorena i gradnja autoputa Surčin–Obrenovac i obilaznice oko Beograda

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i predsednik Exim banke Kine Liu Liang potpisali su ugovor o finansiranju izgradnje autoputa Surčin–Obrenovac vredan 208 mil EUR.

(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Zaključivanjem ugovora sa Exim bankom o finansiranju izgradnje autoputa Surčin–Obrenovac omogućava se početak radova i na poslednjoj deonici autoputa od Beograda do Čačka.

Mihajlović je, zajedno direktorom JP Putevi Srbije, potpisala sa kineskom kompanijom Power Construction Corporation of China i komercijalni ugovor za nastavak izgradnje obilaznice oko Beograda vredan 207 mil EUR.

Ovim ugovorom obuhvaćeni su radovi na deonici od Ostružničkog mosta do Bubanj potoka, a ugovor predviđa i da domaće kompanije učestvuju u radovima sa 49%.

U saradnji sa Kinom biće nastavljena i izgradnja obilaznice oko Beograda, i to radovima na 19,5 kilometara dugoj deonici od Ostružničkog mosta do Bubanj potoka. U okviru ovog projekta biće izgrađena četiri tunela ukupne dužine 2,7 kilometara, kao i 22 mosta, u dužini od 5,3 kilometra.

Mihajlović je, u okviru Petog samita šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope koji se održava u Rigi, potpisala i Memorandum sa kineskom kompanijom Huawei.

Memorandum predviđa sveobuhvatnu saradnju u sektoru saobraćaja kroz pomoć u izboru najpovoljnijih telekomunikacionih rešenja za železnice, autoputeve, aerodrome i luke, transfer znanja o novim tehnologijama, kao i obuke za srpske stručnjake iz oblasti saobraćaja.

Vučić zamolio kineskog premijera za pomoć oko RTB-a Bor

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zamolio kineskog premijera Li Kećianga da pomogne Srbiji da reši slučaj RTB-a Bor slično kao što su pomogli oko Železare. - Oni su poslali svoju najmoćniju kompaniju da se bavi time i to je za Srbiju jedna od ključnih stvari - rekao je Vučić.

On je ponovio da se razgovaralo o ključnim stvarima, među kojima je i Petrohemija, ali i napomenuo da se razgovara i sa drugim partnerima, kao što je Iran.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.