NavMenu

Nelojalna konkurencija i visoke ekološke takse opterećuju poštovanje standarda u oblasti zaštite životne sredine

Izvor: Tanjug Subota, 05.11.2016. 09:22
Komentari
Podeli
(Foto: NicoElNino/shutterstock.com)
Najveći problemi sa kojima se suočavaju kompanije u Srbiji koje nastoje da poštuju standarde u oblasti zaštite životne sredine su nelojalna konkurencija, nepoštovanje sistema i visoke ekološke takse, kažu članovi Odbora za životnu sredinu Američke privredne komore (AmCham).

Predsednik Odbora za životnu sredinu i direktor za odnose sa javnošću i komunikacije kompanije Coca-Cola HBC Srbija Dragan Lupšić kaže da problem predstavlja tzv. "istorijski otpad", odnosno dugo godina nagomilavani otpad u zemlji.

Potpredsednik Odbora za životnu sredinu, zadužen za te poslove u kompaniji Gorenje Dragan Dilparić rekao je da je ranije postojao dobar sistem, zahvaljujući Fondu za zaštitu životne sredine koji je raspoređivao sredstva i tako pomagao reciklažnoj industriji.

Kako kaže, kompanije plaćaju visoke ekološke takse, ali problem je što taj sistem ne funkcioniše dobro.

- Kompanija Gorenje godišnje plaća 3 mil EUR da na ime taksi u budžet Srbije, ali mi ne znamo gde odlazi taj novac - rekao je on i dodao da više od 70% obveznika ne plaća tu taksu, već se to čini selektivno.

Zbog neplaćanja taksi država godišnje gubi 20 mil EUR, rekao je Dilparić dodajući da nema adekvatnog sistema kontrole.

- Nekome ne odgovara da se uredi sistem, a nelojalna konkurencija i visoke takse su najveći problem - rekao je on.

Predstavnici Odbora AmChama istakli su da su spremni da se uključe i daju doprinos u izmenama i dopunama zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu, ali i ostalim zakonskim propisima koji uređuju oblast životne sredine.

Kako ističu, zakonski i podzakonski propisi koji su doneti u periodu 2009. - 2011. definisali su nove odnose kada je u pitanju postupanje s otpadom. Međutim, nakon više od pet godina prakse pokazalo se da postojeća zakonska regulativa ima niz slabosti, istakli su.

Prepoznajući izazove svojih članica iz oblasti životne sredine, Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) je formirala Odbor za životnu sredinu sa ciljem podizanja svesti o kljucnim pitanjima iz ove oblasti i uklanjanja regulatornih prepreka u vezi sa upravljanje otpadom, cirkularnu ekonomiju i druga goruća pitanja ekološke politike.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.