NavMenu

KALA konsalting razvija alate prilagođene potrebama korisnika - U 2017. godini planirana implementacija softvera

Izvor: eKapija Petak, 04.11.2016. 10:53
Komentari
Podeli
Zoran ĐurđevićZoran Đurđević
Kompanija KALA konsalting razvila je softverske proizvode za više oblasti poslovanja, u okviru Supply Chain Managementa - od prognoze i planiranja prodaje, preko optimizacije zaliha i analize profitabilnosti do planiranja proizvodnje i distribucije. Direktor Zoran Đurđević kaže u razgovoru za eKapiju da portfolio proizvoda KALA konsaltinga čine softverski alati namenjeni specifičnim potrebama korisnika.

- Tako smo razvili sofver za analizu profitabilnosti metodom Activity Based Costing koja je potrebna širokom spektru korisnika, od proizvodnih firmi do banaka i osiguravajućih društava. Koliko sam ja upoznat, ovo je prvi softver te vrste u regionu. Inače, Activity Based Costing metoda se zasniva na alociranju troškova na aktivnosti i daleko je preciznija od klasičnog načina obračuna profitabilnosti proizvoda i usluga - objašnjava Đurđević i dodaje da su ostali proizvodi više okrenuti specijalizaciji KALA konsaltinga, odnosno Supply Chain Management-u.

- Razvili smo softver za optimizaciju zaliha i distribucije koji preračunava sigurnosne zalihe, optimalan broj dana zaliha, tačku ponovnog naručivanja, ekonomičnu količinu za naručivanje i periode za replenishment. Posebno bih istakao softverske proizvode za planiranje proizvodnje koji su rađeni za tri vrste proizvodnje: pojedinačnu, serijsku i linijsku. Oni obuhvataju grubo planiranje, MRP – plan potreba za materijalima i CRP – planiranje potrebnih kapaciteta, pa sve do finog terminiranja, gde firme kojima je to potrebno mogu terminirati svoju proizvodnju do nivoa sekunde. Tu je i niz manjih sofvera, kao što je Item Universe koji služi za opisivanje i označavanje proizvoda prema standardu DIN400 - preduslovu za bilo koji ERP softver, i softver Forecast Pro, koji nije naš proizvod nego smo partneri američke firme Forecast Pro inc - navodi sagovornik eKapije.

Jedan od proizvoda KALA konsaltinga je i Production Planner, koji je modularan softver, pri čemu svaki modul svojim rešenjima pokriva određeni deo poslovanja.

- Praktično smo pokrili poslovanja nabavke, prodaje, zaliha, planiranje proizvodnje, upravljanje poizvodnjom, distribuciju, upravljanje skladištem, controlling i business intelligence. Ideja nam je da pokrijemo kompletno poslovanje firme, osim knjigovodstva i plata.

Kompletan sistem je integrisan, ali isto tako svaki modul može raditi potpuno samostalno. Ovo znači da možete uzeti modul koji vam je potreban i povezati sa vašim postojećim softverom. Mi ne želimo da menjamo nečiji ERP softver nego nudimo rešenja kojih nema u postojećim - kaže Đurđević.

Softver za integrisano planiranje u proizvodnim firmama - Production Master u potpunosti pokriva procese planiranja prodaje i operacija. Naš sagovornik kaže da je ovaj proizvod namenski rađen za kompaniju Bambi iz Požarevca, u saradnji sa partnerskom kompanijom MSD.

- On u sebi integriše podatke o prognozi prodaje iz Forecast Pro softvera i iz postojećeg ERP softvera. Zatim radi optimizaciju zaliha i planiranje proizvodnje na godišnjem, mesečnom, nedeljnom i dnevnom nivou. Možete raditi višekriterijumsko terminiranje na osnovu najkraćeg vremena promene, najbržeg pada zaliha, količina po random nalogu, poq-a... Glavna snaga ovog softvera je da se kompletno planiranje proizvodnje za kompaniju prosečne veličine može uraditi za nekoliko minuta, a sve promene plana se rade jednostavnim pomeranjem grafičkih elemenata na ekranu - ponosno ističe Zoran Đurđević.

Kao jedan od značajnih proizvoda KALA konsaltinga, on navodi i alat za poslovnu prognozu Forecast Pro, koji pomaže u upravljanju kompanijom koje zahteva predviđanje budućih događaja.

- Bukvalno se može prognozirati sve za šta postoje statistički podaci. Mi ga koristimo za prognozu prodaje i nabavke, ali isto tako se može primeniti i za prognozu potrošnje energenata i sirovina, za prognozu zastoja, planiranje finansija. U sebi sadrži i statističke metode kao što su Exponential Smoothing, Box Jenkins, Dinamička regresiona analiza i kvalitativne metode prognoze. Mislim da je prosečna tačnost prognoze na nedeljnom nivou u Bambiju oko 90%. Za pojedine modele u jednoj drugoj firmi postizali smo čak i neverovatnih 97% tačnosti - napominje sagovornik eKapije i podseća da je Forecast Pro integrisan sa prethodna dva sofvera i čini celinu procesa SOP (Sales & Operations Planning Process).

Kada je reč o implementaciji softvera, korisnici mogu da ih koriste kupovinom licenci ili kroz najam, odnosno cloud rešenje. Takođe, postoji i mogućnost da KALA konsalting za neku firmu preuzme, obradi podatke i prosledi dobijene rezultate.

- Imamo jednu firmu u Hrvatskoj za koju trenutno tako radimo. Inače softver je izuzetno skalabilan tako da pokriva širok dijapazon veličine firme. Takve su mu i cene, gde najam pojedinih modula košta od 50 EUR mesečno, tako da je dostupan svakome.

Što se tiče povratnih informacija koje KALA konsalting dobija od svojih partnera i korisnika softvera, Zoran Đurđević kaže da - "koliko naši korisnici uče od nas, toliko i mi učimo od njih, jer je svaka firma organizam za sebe i svuda postoje određene specifičnosti koje treba ispoštovati".

- Naši softveri su zaista okrenuti ka korisniku i veoma brzo vidite konkretne benefite. Vratiću se ponovo na Bambi i primer da je vrednost gotove robe na lageru smanjena za trećinu u 2013. godini u odnosu na 2012. ili da smo u Limu Samobor izračunali da su pojedini proizvodi u 2014. rađeni sa marginom od 1%.

Sagovornik eKapije kaže da softver koji proizvodi KALA konsalting koriste i kompanije van Srbije, jer za dobar proizvod i dobar rad ne postoje granice. Zasad firma posluje u Srbiji, Hrvatskoj i BIH, a planiraju i proširenje, pre svega na ostale teritorije bivše Jugoslavije, ali i izvan toga. Ovo rade preko lokalnih partnera, pa Zoran Đurđević kaže da su svi zainteresovani za saradnju dobrodošli.

Za KALA konsalting će 2017. biti godina implementacije softvera.

- Želimo da se maksimalno posvetimo korisnicima i da zajedno sa njima stabilizujemo i parametrizujemo softver u što većoj meri. Do sada nismo imali konsultantskih kapaciteta za ekspanziju na tržištu i zato smo odlučili da formiramo tim konsultanata koji će biti sposobni da samostalno implementiraju sofver kod korisnika. I ne samo to, nego i da dostignu definisane ciljeve svakog konsalting projekta. Svi zainteresovani koji prođu kriterijume dobiće obuku, softver i neophodnu pomoć u svakom trenutku. Prvu grupu smo upravo formirali, ali vrata su i dalje otvorena za prave profesionalce - zaključuje sagovornik eKapije.

M.A.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.