NavMenu

Nedostaje milion evra za nacionalnu laboratoriju za ispitivanje hrane - Bez ulaganja i u 2017. godini

Izvor: Politika Petak, 04.11.2016. 09:36
Komentari
Podeli
(Foto: wavebreakmedia/shutterstock.com)
Od kada su pre pet godina presušili evropski fondovi Srbija iz nacionalne kase nije uložila ni dinara u opremanje Referentne nacionalne laboratorije za ispitivanje hrane. Da bi ona konačno počela da radi potrebno je još oko milion evra, ali ta stavka nije predviđena ni u budžetu za 2017. godinu, saznaje Politika.

U Ministarstvu poljoprivrede potvrdili su da je za završetak opremanja ove laboratorije potrebno još oko 958.000 EUR, ali da su sredstva u budžetu ograničena, pa ova investicija ponovo nije u planu.

- S obzirom na ograničenja koja postoje u delu rapoloživih sredstava u nacionalnom budžetu, ali i planova u vezi sa mogućnošću korišćenja sredstava iz EU fonda, nije predviđeno da se nabavka opreme za ovu laboratoriju finansira domaćim sredstvima. Već, kako je planirano, sredstvima koja nam donira EU - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Izgradnja direkcije za referentne nacionalne laboratorije počela je 2004. godine, a iz fondova EU u nju je do sada uloženo oko 7,8 mil EUR. Prema ranijem pisanju medija, tranše novca iz EU obustavljene su 2011. zbog zatečenog javašluka na terenu i zbog toga što se nije znalo gde se nalazi donirana oprema. Ministarstvo je to demantovalo, a zvanično obrazloženje bilo je da je finansiranje prekinuto jer Delegacija EU nije bila zadovoljna progresom koji je ministarstvo poljoprivrede ostvarivalo u periodu od 2008. do 2012. godine. U međuvremenu, nadležni iz ovog ministarstva tvrdili su da su predstavnici EU promenili stav i da je tome, navodno, doprinelo otvaranje fitosanitarne laboratorije i sektora za kontrolu mleka.

U maju ove godine za Politiku je rečeno da se očekuje da će novac za završetak opremanja laboratorije za ispitivanje hrane i hrane za životinje biti dostupan, ali da ne mogu da utiču na dinamiku kada će se to dogoditi. Zbog čega nam ova sredstva i dalje nisu dostupna? Izgleda da nas, ponovo, kao i u slučaju sa IPARD fondovima, koče "komplikovani administrativni zahtevi".

(Foto: monticello/shutterstock.com)
- Sredstva EU, koja bi bila upotrebljena za opremanje treće i poslednje laboratorije u kompleksu Direkcije, koriste se i za finansiranje drugih projekata u poljoprivredi, a njihova raspoloživost je deo postupka odobravanja više različitih projekata. Administrativni postupak, pribavljanje dokumentacije i davanje saglasnosti na prethodno izvedene projekte od strane EU je zahtevan i kompleksan - navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Tvrde da se, i pored toga što Direkcija za nacionalne referentne laboratorije nije potpuno operativna, laboratorijska ispitivanja u Srbiji obavljaju redovno. Službene analize hrane rade se u ovlašćenim državnim, ali i privatnim laboratorijama.

Prema mišljenju Gorana Papovića, predsednika Nacionalne organizacije potrošača Srbije, ovakav model kontrole ne može biti potpuno nepristrasan. Uloga referentne nacionalne laboratorije, objašnjava, nije u tome da preuzme sve analize namirnica koje se rade u zemlji, već da kao tehnički i kadrovski najopremljenija bude kapa nad svim drugim i da se u njoj rade superanalize i daje konačan, objektivan sud.

- Ovako jedna laboratorija radi uzorkovanje za nekog uvoznika hrane, a sutra ta ista treba da da mišljenje o tom proizvodu ukoliko postoji neki problem. Naravno da će ono biti isto. To nema smisla, u tom slučaju je potrebno upravo mišljenje referentne laboratorije - ističe sagovornik Politike.

Kaže da su građani, zbog nepostojanja jedne ovakve ustanove, kakvu ima svaka ozbiljna država, oštećeni.

- Svih ovih godina su nas ministri poljoprivrede obmanjivali po pitanju otvaranja referentne laboratorije. Tu su izgubljeni milioni evra i nikom ništa iako je ovo strateški važno pitanje - kaže Papović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.06.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Privremeni organ usvaja projekat JPP za poteze 300, 400, 500 i još 30 gradskih linija - Procenjena vrednost posla 175 milijardi dinara, već se pominje i potencijalni nosilac konzorcijuma

Tek što je završen postupak za dodelu poteza 100 i 700 privatnom partneru, grad Beograd usvojiće i odluku o predlogu projekta o javno-privatnom partnerstvu za poveravanje obavljanja komunalne delatnosti javnog autobuskog gradskog prevoza putnika na potezima 300 (Grocka i Zvezdara), 400 (Voždovac), 500 (Rakovica i Čukarica) i na delu linija koje prolaze preko Savskog venca. Tačka o usvajanju ovako bitne i finansijski pozamašne odluke naći

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.