NavMenu

Svega 50 kilometara autoputeva pokriveno barijerama za zaštitu od buke

Izvor: Novosti Četvrtak, 03.11.2016. 19:34
Komentari
Podeli
(Foto: Freedom Studio/shutterstock.com)
Duž svega 7% autoputeva u Srbiji podignute su barijere za zaštitu od buke. Procena je da je na oko 700 kilometara državnih puteva prvog reda do sada postavljeno oko 50 kilometara konstrukcija.

Prve su ugrađene na jugu Koridora 10, ali će biti postavljene i na ostalim deonicama koje se završavaju, kao i na autoputu Beograd - južni Jadran. Ima, međutim, mnogo više lokacija na kojima se građani žale da ne mogu da žive od buke koju danju i noću stvaraju automobili.

Pet godina se pričalo o postavljanju zvučne izolacije na autoputu kroz Beograd, a stanari zgrada duž najprometnije saobraćajnice dočekali su njihovu izgradnju.

Zidovi za zaštitu od buke do sada su postavljeni na obilaznici oko Beograda, na potezu od Niša do granice sa Makedonijom i na novootvorenim deonicama između Niša i Dimitrovgrada.

Na ulasku u Novi Sad izgrađen je jedan, kao i na početku novog mosta preko Save u Beogradu. Osim dva zida, kod Bežanijske kose i kod Hitne pomoći, biće postavljeno i pet zaštitnih barijera kod Vrčina.

Mesto gde će barijere biti postavljene zavisi od ispitivanja jačine buke. Propisi nalažu da se svaka dnevna buka mora svesti na nivo do 65 decibela, dok nivo buke noću u stambenim zonama ne sme prelaziti 55 decibela.

Vozila na autoputu stvaraju prosečno buku jačine 80 decibela i time ozbiljno narušavaju zdravlje građana koji žive u blizini saobraćajnica.

DECIBELI "SKAČU" DUŽ TRASE

Podaci o nivoima buke u naseljenim mestima se pribavljaju izradom strateških karata buke i monitoringom, objašnjavaju u Putevima Srbije.
Strateške karte buke za celu mrežu državnih puteva Srbije su urađene u periodu od 2014. do 2016. godine na svim deonicama koje prekoračuju prosečni godišnji saobraćaj od tri miliona vozila. Monitoring buke uz autoput kroz Beograd konstatovao je znatna prekoračenja dozvoljenih nivoa buke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Energija, Finansije

Struja za privredu Srbije od 1. maja jeftinija 25%?

Električna energija za komercijalno snabdevanje u Srbiji, odnosno za privredu, trebalo bi da pojeftini od 1. maja za oko 25% jer su pale cene tog energenta na tržištu, rekao je stručnjak za energetiku Željko Marković. On je za Betu rekao da je Elektroprivreda Srbije (EPS) cenu električne energije za privredu ugovarala zavisno od cena na tržištu i da je taj način izmenjen zbog energetske krize, kada su višestruko skočile. - Cene za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.