Izvor: Tanjug | Četvrtak, 03.11.2016.| 14:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

EBRD podigao procene rasta BDP-a Srbije - U 2016. bruto domaći proizvod veći za 2,5%, dogodine 2,7%

(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije će ove godine porasti za 2,5%, a naredne za 2,7%, posle snažnog zamajca rasta od 2,9% na godišnjem nivou u prvom polugođu 2016, očekuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Time je EBRD poboljšao svoje projekcije iz maja, podigavši ovogodišnju procenu rasta Srbije za 0,7% za ovu i za 0,4% za 2017. godinu.

Glavni pozitivan efekat po projekciju bi, kako se dodaje u izveštaju, moglo biti unapređenje proizvodnje u nedavno privatizovanoj velikoj Železari, u kojoj je kineski vlasnik najavio ambiciozne investicije i proizvodne planove.

Istovremeno, budući razvoj situacije sa cenama nafte i mogućnost slabe spoljne tražnje, naročito na automobilskom tržištu, mogli bi da, prema EBRD-u, ugroze privredni rast Srbije u narednoj godini.

- Srednjoročne perspektive su povoljne, ali će zavisiti od tempa reformi predviđenih programom Međunarodnog monetarnog fonda, daljeg poboljšanja investicione klime, podrške rešavanju problema loših zajmova (NPL), korporativnog restrukturiranja kako bi se odblokirao kreditni rast, ali i ubrzane implementacije vodećih infrastrukturnih projekata - navodi se u izveštaju.

Kada je reč o zemljama regiona, EBRD predviđa da će Bosna i Hercegovina ostvariti rast od 2,7% u 2016, a naredne godine rast od 3%, dok će Hrvatska u ovoj godini zabeležiti rast od 2,3% a naredne od 2%.

Sloveniju u ovoj godini, po prognozi EBRD-a, čeka rast od 2,2%, odnosno 2,3% u 2017, Bugarsku od po 2,8% u obe godine, Makedoniju od 2,1% u 2016. i 3% dogodine, a Crnu Goru od 4% ove i 3,5% iduće godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.