NavMenu

Srbija i Kina u Rigi potpisuju ugovore vredne 734 mil EUR za gradnju puteva i pruga

Izvor: Tanjug Četvrtak, 03.11.2016. 14:37
Komentari
Podeli
(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisaće tokom Samita šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Rigi ugovore za infrastrukturne projekte vredne 734 mil EUR.

Mihajlović će zajedno sa predstavnicima Infrastrukture železnice Srbije i konzorcijuma kineskih kompanija China Railway International i China Communications Construction Company, potpisati komercijalni ugovor vredan 319 mil EUR za realizaciju prve faze projekta Beograd-Budimpešta, od srpske prestonice do Stare Pazove, saopštilo je to ministarstvo.

Takođe, na samitu će biti potpisan i Memorandum o razumevanju sa kineskom Exim bankom o kreditiranju projekta mađarsko-srpske železnice na teritoriji Srbije.

Izgradnja dvokolosečne pruge dužine 34,5 kilometara od stanice Beograd-centar do Stare Pazove za brzine do 200 kilometara prvi je projekat kineske železnice na tlu Evrope. Pruga će biti građena u skladu sa svim domaćim propisima i standardima EU.

Sa kineskom Exim bankom potpredsednica vlade Mihajlović će potpisati ugovor o finansiranju izgradnje autoputa Surčin-Obrenovac vredan 208 mil EUR, za koji je u junu potpisan komercijalni ugovor sa kineskom kompanijom CCCC (China Communication Construction Company).

Novi autoput biće dug 17,6 kilometara, a njegov sastavni deo je i novi most preko Save dužine 1.800 metara. To će biti treća deonica na Koridoru koju grade kineske kompanije, posle deonica Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig, ukupne dužine 50,8 kilometara, na kojima radove izvodi Shandong Hispeed group.

Kineske kompanije radiće i na nastavku izgradnje obilaznice oko Beograda, na deonici od Ostružničkog mosta do Bubanj Potoka, ukupne dužine 19,5 kilometara.

Komercijalni ugovor za izgradnju deonice vredan 207 mil EUR, između Vlade Srbije, Puteva Srbije i kineske kompanije Power Construction Corporation of China, predviđa mogućnost da domaće kompanije učestvuju u radovima sa 49%.

Radovi na Sektorima 4, 5 i 6, koji su obuhvaćeni ovim ugovorom, uključiće izgradnju četiri tunela ukupne dužine 2,7 kilometara i 22 mosta ukupne dužine 5,3 kilometra.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.