Izvor: Tanjug | Četvrtak, 03.11.2016.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Privreda očekuje kvalitetna rešenja za novi pravilnik o PDV-u - Primena odložena do januara 2018. godine

(Foto: PureSolution/shutterstock.com)
Privreda očekuje da će do početka primene novog Pravilnika o PDV-u, koja je odložena do 1. januara 2018, biti otklonjene manjkavosti tog dokumenta i usvojeni najbolji predlozi koji se odnose na obračun poreza na dodatu vrednost, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Kako se navodi, PKS će u saradnji sa Ministarstvom finansija i u dijalogu sa poslovnom zajednicom nastojati da se dođe do najboljih rešenja uz uvažavanje stavova privrede.

Dodaje se da je predstavnik Atlantic grupe Dragana Šaponjić rekla da je bolja i efikasnija kontrola obračuna PDV-a zajednički interes i privrede i Poreske uprave, kao i da je vrlo značajno to što je Ministarstvo finansija prihvatilo inicijativu PKS-a da se rok za primenu novog Pravilnika odloži za godinu dana.

Šaponjićeva je navela da novi obrazac sa 155 pozicija, uz povećani obim obaveznih pomoćnih evidencija, zahteva izmene softvera, i da u velikim sistemima, kakav je Atlantic grupa, to podrazumeva više od tri meseca priprema i velike troškove.

Nikola Papak, menadžer za korporativne komunikacije Delhaise Srbija, kazao je da se samo pravovremenim dijalogom između države i privrede, u kojem veliku ulogu ima PKS, može razvijati sistem koji omogućava uspešno funkcionisanje kompanija.

- Odluka o suspenziji spornog pravilnika je razumna. Nadamo se da će se nastaviti u tom pravcu i da će biti doneta konačna i jedino ispravna odluka koja će srpskoj ekonomiji olakšati razvoj, a time i doprineti ukupnoj ekonomskoj stabilnosti - rekao je Papak.

Snežana Atlagić iz Udruženja poreskih savetnika Srbije smatra da nije bitno samo odlaganje primene Pravilnika, već i mogućnost da se doradi i promeni. Prema njenim rečima, Udruženje poreskih savetnika Srbije spremno je da da doprinos prilikom izmene i dopune Pravilnika i sa svojom radnom grupom aktivno učestvuje u tom procesu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.