Izvor: Tanjug | Sreda, 02.11.2016.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija koristi oko 55% hidropotencijala - Za revitalizaciju hidroelektrana potrebno 500 mil EUR

(Foto: eps.rs)
Srbija koristi oko 55% svog hidropotencijala i godišnje iz tog sektora proizvede u proseku oko 10,5 teravat-sati električne energije, kaže direktor Sektora za strategiju Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Jakovljević.

Jakovljević je, na konferenciji Značaj hidropotencijala za energetsku bezbednost, koju je organizovao portal Balkan magazin, kazao proizvodnja struje iz hidropotencijala čini oko 30% ukupno proizvedene električne energije u zemlji.

- Po proizvodnji struje iz hidropotencijala Srbija je na drugom mestu odmah posle Rumunije - naglasio je on dodajući da iako raspolaže određenim neiskorišćenim potencijalom Srbija ipak ne može iz hidrosektora da obezbedi punu energetsku bezbednost.

Dodao je da je planirano da se u narednih 10 godina u revitalizaciju najvećeg broja hidroelektrana u (HE) u Srbiji uloži oko 500 mil EUR, navodeći da je to neophodno, jer je starost HE u Srbiji između 26 i 60 godina.

Prema njegovim rečima, revitalizacija je neophodna kako bi se podigao sadašnji kapacitet HE u Srbiji u kojima je ukupno 51 instalisan hidroagregat.

Jakovljević je naveo i da u Srbiji postoji i 16 malih HE koje imaju instalisana 33 agregata, dodajući da izgradnja novih hidroelektrana nije toliko interesantna, jer trenutna cena električne energije ne pokazuje tendenciju rasta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.