NavMenu

MMF prihvatio plan Vlade Srbije o povećanju plata i penzija - Postignut dogovor o budžetu, preporučene brze reforme

Izvor: Beta Utorak, 01.11.2016. 15:39
Komentari
Podeli
Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas je saopštila da se složila s planom Vlade Srbije o jednokratnim rashodima, uključujući i isplatu penzionerima, kao i o povećanju plata i penzija i rešavanju starih dugova državnih preduzeća.

U saopštenju posle šeste revizije tekućeg aranžmana sa Srbijom, istaknuto je da je postignut i sporazum o ključnih parametrima za državni budžet Srbije za 2017. godinu i da je preporučeno ubrzanje strukturnih reformi.

- Prioritet je da se nastavi sa postepenom fiskalnom konsolidacijom i da se obezbedi stabilan silazni trend javnog duga. U tim okvirima, Misija MMF je postigla sporazum s vlastima Srbije o targetiranom povećanju penzija i zarada u javnom sektoru - navedeno je u saopštenju šefa misije MMF-a Džejmsa Roufa.

Misija MMF-a očekuje se da će fiskalni deficit opasti na 1,7% BDP-a u 2017. godini, uz dalji pad ukupnih masa penzija i zarada kao udela u BDP-u, koje će se približavati "održivijim nivoima" u srednjoročnom periodu.

- Dobri rezultati ekonomskog programa Srbije se nastavljaju. Ekonomski rast jača, a pokazatelji tržišta rada beleže primetno poboljšanje. Očekujemo da će realni rast BDP-a iznositi 2,7% u 2016. i 3% u 2017. godini. Inflacija je i dalje umerena uprkos ubrzanju rasta zarada u privatnom sektoru - piše u saopštenju Misije MMF.

Misija podržava nameru Narodne banke Srbije da snizi ciljanu inflaciju na 3%, sa odstupanjem plus-minus 1,5%. - Ta odluka (NBS) će pomoći da se dodatno snize kamatne stope i podstakne korišćenje dinara u ekonomiji Srbije. Aktuelni oprezno relaksirani stav monetarne politike i dalje je usklađen sa novim ciljem, a očekivanja su da će inflacija početi da postepeno raste tokom 2017. godine - navodi se u saopštenju.

(Foto: Santiago Cornejo/shutterstock.com)
Dodaje se da se veoma dobri fiskalni rezultati nastavljaju jer su prihodi iznad očekivanog nivoa, dok su se rashodi zadržali u okviru programskih ciljeva.

- Deficit opšteg nivoa države je sada projektovan na nivou od 2,1% BDP-a u 2016. godini. Pad javnog duga se odvija godinu dana brže od plana i predviđa se da će do kraja godine biti na nivou ispod 74% BDP-a. S obzirom na ove rezultate koji su iznad očekivanja, misija se složila s planom vlasti Srbije da upotrebe deo fiskalnog prostora u 2016. godini za pokrivanje određenih jednokratnih rashoda, uključujući isplatu penzionerima, kao i za rešavanje starih dugova državnih preduzeća - istakla je misija MMF.

Vlastima u Srbiji je preporučeno da se odlučno pozabave strukturnim izazovima. Ukazano je da su "potrebne odlučne aktivnosti" da bi javna komunalna i druga državna preduzeća prestala da predstavljaju opterećenje po javne resurse.

- U ovom kontekstu, program će zahtevati izradu jasnih planova za trajno rešenje ili restrukturiranje RTB Bora, Resavice, Petrohemije, Azotare i MSK. Veoma je bitno da prestane praksa finansiranja slabih javnih subjekata i preduzeća putem dugovanja prema Srbijagasu i EPS-u - upozorila je misija MMF.

U saopštenju je navedeno da strategija rešavanja problematičnih kredita daje rezultate, ali su potrebne "odlučnije aktivnosti" u cilju smanjenja nivoa nenaplativih kredita, uključujući i u državnim bankama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.