NavMenu

Mercer trade ulaže 3 mil EUR u proizvodnju laminata u Novoj Varoši

Izvor: Danas Ponedeljak, 31.10.2016. 15:46
Komentari
Podeli

(Foto: Lukiyanova Natalia frenta/shutterstock.com)
Predsednik Opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević i vlasnik turske firme Mercer trade Mahmut Bajram potpisali su ugovor o zakupu dela pogona bivše fabrike nameštaja Inova u Kokinom Brodu na period od jedne decenije.

Ovo uspešno preduzeće, koje se u partnerstvu sa istanbulskom kompanijom Ista Yapi San bavi primarnom preradom drveta i proizvodnjom panela od punog masiva, zakupilo je blizu 12.500 m2 poslovnog prostora i tri manja pomoćna objekta uz deo katastarske parcele locirane severno od pristupne saobraćajnice.

Turski investitor se ugovorom obavezao da će do isteka zakupnine zaposliti ukupno 140 radnika, čija bi mesečna bruto zarada iznosila po 350 EUR. Sporazumom je precizirano da će prvih 70 radnika sa punim radnim vremenom biti angažovano do januara 2017. godine.

Prednost pri zapošljavanju će imati nezaposleni koji se na evidenciji tržišta rada nalaze duže od pola godine i imaju prebivalište na teritoriji novovaroške opštine. Zakupac se obavezao i da će lokalnoj samoupravi omogućiti kontrolu i slobodan pristup dokumentima i poslovnim prostorijama sa ciljem monitoringa nad brojem radnika i eventualnih provera drugih ugovornih obaveza zakupnika.

U opremu i unapređenje proizvodnje, koja je izvozno orjentisana uglavnom na tursko tržište, kompanija će investirati 3 mil EUR.

U planu je proširenje proizvodnog programa, koji će obuhvatiti i proizvodnju laminata, čvrstih panela, ploča, okvira za vrata i prozore i drugih drvenih elemenata, kao i osvajanje novih tržišta u Evropi i Africi.

- U pregovorima smo sa jednom uspešnom međunarodnom kompanijom. Ako razgovori urode plodom, imaćemo dugoročne planove za novovaroški kraj i u tom slučaju bismo zakupili i preostali deo pogona nekadašnje fabrike nameštaja. Ishod pregovora znaće se najkasnije za pet-šest meseci – istakao je prilikom potpisivanja ugovora vlasnik turske firme Mahmut Bajram i dodao "da su u zakupljenom pogonu već instalirane dve proizvodne linije primarne obrade drveta, na kojima je uposleno 46 radnika"

Očekuje da iz Nemačke bude dopremljena i oprema za finalizaciju proizvoda od masivnog panela, nakon čega sledi upošljavanje novih radnika i inteziviranje proizvodnje.

- Dolazak turskog investitora, posim toga što će uticati na smanjenje nezaposlenosti, što je jedan od gorućih problema, pospešiće i privredne aktivnosti u ovom kraju. Među zaposlenima će biti i bračnih parova, tako da očekujemo i da će se oni zbog posla i dobijene šanse za rad opredeliti da svoju sudbinu dugoročno vežu za zavičaj, a ne da se sele u neku drugu opštinu – ocenjuje predsednik opštine Vasiljević i kaže da ima još investitora zainteresovanih za zakup i preostalog dela poslovnog prostora u Kokinom Brodu, koji se od nedavno sanira i uređuje. Sredstva za te poslove, 15 miliona dinara, obezbedilo je Ministarstvo privrede.

Firma Mercer trade je ovaj poslovni prostor izlicitirala na javnom nadmetanju još krajem februara. Proteklih meseci radilo se na preciziranju ugovora o zakupu, a u međuvremenu je došlo i do smene lokalne vlasti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.