NavMenu

Veće zarade prosveti, policiji, vojsci, lekarima - Vlada i MMF postigli dogovor o povećanju plata i davanjima za penzionere

Izvor: eKapija Nedelja, 30.10.2016. 11:30
Komentari
Podeli
Plate u javnom sektoru biće povećane između pet i sedam odsto, dok će penzionerima narednih nedelja biti isplaćeno po 5.000 ili 6.000 dinara, a penzije će biti povećane za 1,5 ili 1,7 odsto od januara 2017. godine, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon dugih pregovora, Vlada i MMF postigli su u subotu (29. oktobra 2016. godine) dogovor o povećanju plata u javnom sektoru i davanjima za penzionere.

Kako je na konferenciji za novinare u nedelju (30. oktobra 2016. godine) precizirao Vučić, zarade u prosveti biće uvećane za 6-7 odsto, zdravstvu, policiji i vojsci po pet odsto, dok će penzioneri dobiti pet do šest hiljada dinara pomoći, a povećanje penzija za 1,5-1,7 odsto očekuje se od početka naredne godine.

Premijer je dodao da će primanja biti povećanja i socijalnim radnicima i radnicima u kulturi, kao i da će neki zaposleni imati "veće plate nego ikada", navevši kao primer prosvetne radnike.

- U pravosuđu treba da vidimo narednih dana, reč je o 16.000 čuvara i 13.000 zapisničara koji moraju da nam kažu šta hoće, trajno povećanje ili trenutnu pomoć - rekao je premijer.

Predstavnici misije Međunarodnog monetarnog fonda pohvalili su, nakon detaljne revizije, dobre rezulate koje je Srbija postigla i istakli da je stanje u srpskom budžetu stabilno i da su uočili značajan napredak po pitanju boljih prihoda, bolje naplate poreza i manjih rashoda, ali i istakli da postoje određeni problemi u hemijskom i rudarskom sektoru.


Vlada Srbije po dogovoru sa MMF-om sprovodi mere štednje i reforme kojima se smanjuju budžetski deficit i javni dug i stvaraju povoljniji uslovi za rast privrede, a predstavnici misije MMF-a borave u Beogradu u okviru šeste revizije sporazuma sa Srbijom.

Vladimir Krulj, ekonomski savetnik u Vladi Srbije i profesor na Univerzitetu u Luvenu, Belgija ocenio je ovaj dogovor kao istorijski, ističući, zmeđu ostalog, da je omogućen činjenicom da je na kraju oktobra budžet Srbije u suficitu od oko 250 mil EUR, a bio je planiran i sa MMF-om dogovoren deficit od oko 900 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.