NavMenu

Zastava oružje ugovorila izvoz za 2017. i deo 2018. godine

Izvor: Danas Subota, 29.10.2016. 11:54
Komentari
Podeli
(Ilustracija (Foto: Stoyan Yotov/shutterstock.com)(Ilustracija
Zastava oružje će do kraja godine da okonča petogodišnji poslovni aranžman vezan za transfer tehnologije za proizvodnju osam tipova cevi za automatsko streljačko naoružanje (u šest kalibara) u Azerbejdžan, u vrednosti od oko 30 mil USD

U Azerbejdžanu je, naime, završena proizvodnja nulte serije tri vrste cevi, četvrta je pri kraju, dok će izrada preostalih četiri tipa (cevi) biti završena do kraja godine.

Istovremeno, kragujevački oružari se, prema poslednjim informacijama iz Zastave, nadaju da će uskoro početi izvoz pešadijskog naoružanja i u Indiju. Delegacije te zemlje tokom godine boravile su u Kragujevcu i ovdašnjoj fabrici oružja, odakle su uzorci pešadijskog naoružanja nedavno poslati na testiranje u Indiju. Posao sa Indijom, s obzirom na veličinu zemlje i njene potrebe za savremenim naoružanjem bio bi od velikog značaja za Zastavinu fabriku oružja, koja više od 90 odsto vojnog naoružanja i lovačko-sportskog oružja izvozi u više od 40 zemalja širom sveta.

Zastava oružje koja upravo obeležava 163 godine postojanja i rada, u 2016. beleži za jedanaest odsto veću proizvodnju no lane, kao i za blizu 30 posto bolje poslovne rezultate nego 2015. godine, kad je ostvarila dobit iz poslovanja od 293 miliona dinara koju su, međutim, "pojele" kamate na poreske dugove iz prethodnog perioda.

U kragujevačkoj fabrici tvrde da su već ugovorili izvoz za celu 2017. godinu, u vrednosti od oko 50 miliona dinara. Očekuju da će u narednih desetak dana da sklope nove ugovore sa inostranim partnerima, što će, kako tvrde u fabričkom menadžmentu, da im obezbedi plasman čak do oktobra 2018. godine.


Direktor Zastave oružja Milojko Brzaković kaže da je fabrika od početka godine u osavremenjavanje proizvodnje uložila 3,5 mil EUR, te da će do kraja 2016. u nabavku nove opreme će da investira još million evra, kako bi ostala konkurentna na inostranim tržištima. Pored savremene opreme, fabrici su, prema njegovim rečima, potrebni i stručnjaci i proizvodni radnici, zbog čega je Zastava oružje nedavno uspostavila saradnju sa Fakultetom inženjerskih nauka u Kragujevcu (ima smer za vojno-tehničko inženjerstvo), Mašinskim fakultetom u Beogradu i kragujevačkom Politehničkom školom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.