NavMenu

Oglašena prodaja Hemijske industrije Župa u stečaju - Procenjena vrednost imovine 1,58 milijardi dinara

Izvor: Beta Petak, 28.10.2016. 15:08
Komentari
Podeli
(Foto: Nonwarit/shutterstock.co)
Stečajni upravnik Hemijske industrije Župa koja je od jula prošle godine u stečaju, oglasio je prodaju tog preduzeća kao pravnog lica. U Župi komerc, zavisnoj firmi koja uspešno posluje sa oko 60 radnika, nadaju se ozbiljnom kupcu koji bi proširio proizvodnju i zaposlio još ljudi.

- Mi smo mi smo sve vreme radili da postavimo fabriku na noge da bi mogla da se privatizuje, i poslovodstvo i radnici očekuju ozbiljnog kupca koji će nastaviti i proširiti proizvodnju koju smo započeli - kazao je direktor Župe komerc Bojan Cvetković.

Župa komerc je za devet meseci ove godine proizvela 1.000 tona flotacionih sredstava za rudnike u Boru i Majdanpeku, za Bugarsku i Kosovo, upakovala 350 tona hlora za Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, i za deo tržišta Srbije, i proizvela 300 tona hipohlorida.

Firma koja je, podsetio je Cvetković, proizvodnju počela u septembru 2013. godine, kada je većina radnika kroz socijalni program otišla iz Župe, vratila je deo zaposlenih, prošlu godinu završila sa 12 miliona dinara dobiti i sve obaveze izmiruje na vreme.

U oglasu o prodaji HI Župa u stečaju, kao pravnog lica, navedeno je da se ponude dostavljaju do 28. novembra, da je procenjena vrednost imovine 1,58 milijardi dinara, a depozit koji interesenti treba da polože da bi učestvovali u nadmetanju, iznosi nešto više od 316 miliona dinara.

Na prodaju je ponuđena imovina Župe koja obuhvata 126 objekata, a među najvažnijima su fabrika aditiva, upravna zgrada s laboratorijom, više magacina, bravarska radionica kalijumove hemije, kristalizacija cinka i magnezijum sulfata, pogoni baznog hrom sulfata i ksantata, pogoni za peletizaciju ksantata i za proizvodnju sumporne kiseline, restoran, zgrada karbonata, skladište tečnih sirovina.

U okviru kruševačke HI Župa pre petnaestak godina su radile fabrike sulfata, pesticida, flotacionih sredstava i kalijumove hemije, a preduzeće je, kao tada jedno od 40 najboljih u Srbiji, među prvima ušlo u privatizaciju. Bilo je prodato firmi Vektra M, ali je taj ugovor raskinut 2005. godine.

Usledilo je nekoliko neuspešnih tendera, ulazak u restrukturiranje 2010. godine, radnici su kroz socijalne programe napuštali fabriku, te je od oko 1.400 na početku privatizacije, u septembru 2013. u fabrici ostalo svega 18 ljudi.

Pošto je u maju 2015. godine prestala zaštita države od naplate poverilaca, u Župi je u julu pokrenut stečajni postupak, a u oktobru prošle godine je doneta odluka o bankrotu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.