NavMenu

Otplata zajma iz Emirata tek od 2021. uz kamatu od 2,25% - Država uzima kredite i za MSP sektor, gradnju zatvora...

Izvor: eKapija Sreda, 26.10.2016. 15:32
Komentari
Podeli
(Foto: Nonwarit/shutterstock.co)
Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović ocenio je danas da je Srbija od Razvojnog fonda Abu Dabija dobila izuzetno povoljan zajam za budžetsku podršku, koji predstavlja nastavak fiskalne konsolidacije započete pre dve godine.

Vujović je u Skupštini Srbije rekao da je zajam od 1 mlrd USD, sa kamatnom stopom 2,25%, bez ikakvih drugih opterećenja, znatno povoljniji od onih koji su se mogli dobiti na međunarodnom tržištu, prenosi sajt Vlade Srbije.

Ministar je naveo da će se kredit otplaćivati u jednakim šestomesečnim ratama pet godina, od 2021. do 2026. godine, dodavši da on treba da nam pomogne u refinansiranju dospelih obaveza i kredita koji su uzeti u prethodnih pet-šest godina.

I pored toga što sa današnjim danom imamo suficit i očekujemo da imamo duplo manji deficit od projektovanog, kako je rekao, i dalje nam je potrebno da finansiramo dospele obaveze i refinansiramo one koje dospevaju ranije.

Vujović je govorio i o još pet zajmova koje Skupština Srbije treba da ratifikuje. On je, kada je reč o aneksu zajma Evropske investicione banke, objasnio da su ta sredstva namenjena za podršku komercijalnim bankama da finansiraju po povoljnijim uslovima razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Treći kredit je od Svetske banke, a iznosi 69 mil EUR i odnosi se na unapređenje javne uprave, ukazao je ministar, navodeći da sredstva nisu velika, ali da su uslovi izuzetno povoljni – 0,71% kamate, grejs period od pet godina i 12 godina otplate.

Prema njegovim rečima, od Saveta Evrope je zatražen zajam od 17 mil EUR za finansiranje zatvora u Kragujevcu, kako bi se ispunili evropski standardi u kvalitetu kazneno-popravnih institucija.

Ministar je objasnio da je kredit od 8 mil EUR od Saveta Evrope uzet za otklanjanje posledica zemljotresa od pre šest godina u Kraljevu, odnosno za sređivanje naselja socijalno ugroženih kategorija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.