NavMenu

Predstavljen PVO sistem "terminator" - Vojno vozilo rezultat saradnje domaćih kompanija

Izvor: Ozonpress Sreda, 26.10.2016. 12:55
Komentari
Podeli
(Foto: Rafal Olkis/shutterstock.com)
Na mini vojnoj paradi u Novom Sadu proteklog vikenda, srpska javnost imala je priliku da vidi deo noviteta našeg novog oružja i opreme. Po prvi put prikazan je samohodni hibridni PVO sistem "terminator".

Na šasiji kamiona fap-2026, inače drugog po redu proizvedenog kamiona u toj seriji još iz SFRJ, ugrađen je univerzalni protivavionski top "bofors" od 40 mm švedske proizvodnje i dvostruki lanser za protivavionske rakete sovjetske, odnosno ruske proizvodnje.

Oklopljenu kabinu radila je firma Zastava kamioni, a top i PVO rakete integrisali su Prva petoletka iz Trstenika, Tehnički remontni zavod Čačak i VTI.

Finalnu integraciju celog sistema i izradu hidraulike izvela je za samo 10 dana firma Srboauto iz Beograda. Inače, Srboauto je privatna kompanija braće Tomić, firma koja odbačene stare kamione sa livada naših kasarni i iz vremena bivše JNA, vraća u operativno stanje.

Samohodni PVO sistem "terminator" ima top od 40 mm "bofors" velike kadence gađanja, koji uspešno deluje po ciljevima u vazduhu, ali i na zemlji. U novoj verziji taj je top dobio još jedan magacin municije, a sa topom je spregnuta i dvostruka lansirna rampa za rakete zemlja-vazduh tipa R-13.

Raketni sistem je dobio TOMS optoelektronsku stanicu, a projektil startni buster motor i IC samonavođenu bojevu glavu. Leti do osam kilometara visine i 12 km daljine. Nešto slično je VTI uradio i tokom agresije NATO-a na Jugoslaviju 1999. Na vozilu "praga" postavljena je raketa R-60MK sličnih dometa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.