Izvor: Tanjug | Sreda, 26.10.2016.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija napredovala 12 mesta na Duing biznis listi

(Foto: Ivana Vuksa)
Srbija se na upravo objavljenoj Duing biznis (Doing business) listi Svetske banke sa 54. popela na 47. mesto, i nalazi se među zemljama koje su ostvarile najveći napredak.

U ovogodišnjem izdanju Duing biznis liste, odnosno Izveštaja Svetske banke o lakoći poslovanja, Srbija je svrstana među prvih 10 zemalja u svetu, od ukupno rangiranih 189 zemalja, koje su u ovoj oblasti ostvarile najveći napredak.

Regionalni menadžer IFC, ogranka Svetske banke, za Zapadni Balkan Tomas Lubek, ističe da je Srbija u prethodnoj deceniji kontinuirano radila na unapređenju poslovnog okruženja za lokalne privrednike.

- Srbija bi i ubuduće trebalo da bude odlučno posvećena ovom cilju, kako u pogledu poboljšanja zakonodavnog okvira, tako i u pogledu povećanja efikasnosti vladinih agencija. To će doprineti uspostavljanju ravnopravnijih uslova za lokalne privrednike - poručio je Lubek.

Od Srbije je, prema ovogodišnjoj listi, više napredovala samo Albanija, koja je zabeležila skok od 32 pozicije, kao i Srbija na prošloj listi.

Na ovogodišnjoj listi, kad je reč o regionu, napredovale su Srbija - za sedam pozicija (na 47. mesto), Makedonija - za šest pozicija (10. mesto).

Nazadovale su Hrvatska - za četiri pozicije (43. mesto), Crna Gora - za tri (51. mesto), a Bosna i Hercegovina - za dve pozicije na listi (81. mesto).

Za napredak Srbije na ovogodišnjoj listi, kako piše u "Izveštaju o uslovima poslovanja 2017: jednake mogućnosti za sve", najviše su zaslužne tri privredne reforme - izdavanje građevinskih dozvola, registracija imovine i započinjanje biznisa.

U oblasti građevinskih dozvola, Srbija je uspostavila sistem elektronskog izdavanja građevinskih dozvola i time povećala efikasnost procesa. Zahvaljujući ovom sistemu, privrednik u Beogradu sada može da izgradi skladište u roku od 156 dana, u odnosu na ranijih 327 dana.

Takođe, postupak prenosa prava svojine na nepokretnosti je ubrzan uvođenjem efektivnih rokova za izdavanje lista nepokretnosti. Zahvaljujući tome, sada postupak prenosa prava svojine u Beogradu traje 21 dan, što je više nego upola manje u poređenju sa globalnim prosekom od 51 dan, dodaje se u saopštenju.

Postupak za pokretanje biznisa je pojednostavljen, a vreme potrebno za registraciju je znatno skraćeno, sa 12 na sedam dana. Ovo je dobar rezultat u poređenju sa globalnim prosekom, koji iznosi 21 dan.

Iako je u pogledu regulatornog okruženja postignut napredak, u Izveštaju je navedeno i nekoliko oblasti koje bi Srbija eventualno mogla dalje da unapredi. Na primer, za dobijanje priključka za struju, sada je potrebno je 125 dana, što je više u poređenju sa globalnim prosekom od 93 dana. Takođe, potrebno je 226 sati za ispunjavanje poreskih obaveza, što je nešto više u odnosu na regionalni prosek od 222 sata.

Ovogodišnja lista prvi put uključuje i rodnu dimenziju u tri oblasti - započinjanje biznisa, registracija imovine i izvršenje ugovora, a region Evrope i centralne Azije, u koji spada i Srbija, jedini je u kojem ne postoje nikakve barijere za žene u oblastima koje prati Izveštaj.

Proširen je i skup pokazatelja koji se odnosi na plaćanje poreza, tako što su obuhvaćeni i postupci koji slede nakon podnošenja poreske prijave, u vezi sa poreskom kontrolom i ostvarivanjem prava na povraćaj PDV-a.

U ovoj oblasti, Srbija je ostvarila značajno bolje rezultate od drugih zemalja u regionu. Na primer, za ostvarivanje prava na povraćaj PDV-a potrebno je četiri sata, što je čak brže nego u Australiji ili Singapuru.

Srbija je prošle godine napredovala čak 32 pozicije, sa 91. na 59. mesto na listi. Prema izmenjenoj metodologiji poslednju listu, Srbija se ipak nalazila na 54. poziciji, sa koje je napredovala na 47. mesto.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE