NavMenu

Za privatne investitore pripremljeno 37 projekata vrednih oko 600 mil EUR

Izvor: Tanjug Utorak, 25.10.2016. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Srbiji su danas neophodne direktne strane investicije u iznosu nešto većem od 2,5 mlrd EUR godišnje da bismo mogli da pratimo razvijeni svet i da naše zaostajanje ne bude veće, izjavio je danas izvršni direktor Privredne komore Beograda Svetozar Krstić.

Govoreći na otvaranju drugog foruma Beogradski investicioni dani, Krstić je istakao da je dugoročni cilj da taj skup postane tradicionalan. On je istakao da veliko interesovanje za Forum potvrđuje da su Beograd i Srbija atraktivna investiciona destinacija, a da je "na nama da uradimo sve što je u našoj moći da ta atraktivnost bude veća".

U okviru privatnih investicionih projekata, za koje je Privredna komora Beograda bila zadužena, za investitore je bilo pripremljeno 37 različitih projekata u vrednosti od oko 600 mil EUR, istakao je Krstić.

Najmanja vrednost projekta je 10.000 EUR, a najveća 400 mil EUR, u oblasti energetike.

- Verujemo da će takva lepeza investicionih projekata predstavljati za vas dovoljan motiv da se upustite u njihovo ispitivanje i sagledavanje i da zajedno radimo na približavanju potencijalnih investitora i domaćih nosilaca projekata, kako bismo podstakli razvoj privrede Beograda - rekao je Krstić.

Investicioni projekti su okosnica Beogradskih investicionih dana. Kako je navedeno na sajtu događaja, projekti su podeljeni u kategorije: Razvojni projekti grada Beograda (energetika, javna rasveta, upravljanje vodama, beogradska veletržnica, saobraćajna infrastruktura, javno parkiranje), Projekti javnog sektora (energetika, infrastruktura, turizam) i Projekti privatnog sektora (poljoprivreda i prehrambena industrija, industrija, građevinarstvo, ugostiteljstvo i turizam, trgovina, ekologija). Više informacija o svim projektima možete pogledati OVDE.

Stabilnost kao podsticaj za investitore

Ističući da nema većeg podsticaja za investicije od ekonomske i političke stabilnosti, Krtsić je rekao da se "stvari sležu" i da Srbija i region postaju sve stabilniji.

- Nadamo se da će to biti dovoljan poziv stranim investitorima da ovde ulažu - podvukao je on.

Kako je rekao, Privredna komora Beograda je pokrenula čitav niz aktivnosti za predstavljanje investicionih projekata, otvorila Kancelariju za podršku investitorima, dok sa gradom učestvuje u sprovođenju različitih mera koje mogu da ohrabre investitore da dođu u Beograd i Srbiju.

Krstić je istakao da infrastrukturni projekti koji otvaraju Beograd i bolje ga pozicioniraju kao centar regiona, nesumljivo predstavlaju jedan od najvećih podsticaja.

Druga kvalitetna stvar ovih godina je, prema njegovim rečima, velika promena ka promociji preduzetništva.

- Ne postoji ništa što može Srbiju da pokrene napred kao podsticaj preduzetništva, privatnih inicijativa. Naša je obaveza da učinimo sve što možemo da pomognemo preduzetnicima - rekao je Kristić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.