NavMenu

Zbog sive ekonomije budžet godišnje gubi 300 mil EUR - Gotovo trećina BDP-a Srbije u nelegalnim kanalima

Izvor: Tanjug/Beta Utorak, 25.10.2016. 14:56
Komentari
Podeli
(Foto: love work 51/shutterstock.com)
Siva ekonomija je najveća prepreka razvoju preduzeća i lojalnoj konkurenciji, a državna kasa godišnje gubi 300 mil EUR, izjavio je danas ministar privrede Goran Knežević.

On je na konferenciji o sivoj ekonomiji rekao da je nelegalan rad u Srbiji veći za 15% nego u zemljama centralne Evrope i da će dve naredne biti godine borbe protiv sive ekonomije.

Pojačan rad inspekcijskih službi je, prema rečima Kneževića, dao određene rezultate pa je prošle godine povećan broj novoregistrovanih preduzeća za 23%.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić istakla je da "neke procene govore da siva ekonomija čini 30% bruto domaćeg proizvoda".
- Cilj je da se siva ekonomija do 2020. spusti na 26%, što govori koliko je kompleksan problem kada se za tako dug period smanji mali procenat - rekla je Brnabić.

Ona je dodala da se, prema Zakonu o inspekcijskom nadzoru, prvi put uvodi koordinacija između svih ministarstava i da će tim poslovima rukovoditi njeno ministarstvo.

- To je važno jer je prema starom zakonu inspektor imao pravo da uđe samo u registrovano preduzeće iako je i neregistrovano u neposrednoj blizini. Po novom Zakonu o inspekcijskom nadzoru jedan inspektor mora da obavesti drugog ako je primetio neku nepravilnost iz njegove nadležnosti - rekla je Brnabić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin istakao je da je inspekciji rada ima samo 242 inspektora prosečne starosti 54 godine i da se od njih ne može očekivati da se s velikim entuzijazmom bore protiv sive ekonomije u privredi gde je registrovano 300.000 firmi.

- Ove godine urađene su kontrole u 40.787 firmi, zatečeno je 13.10 radnika "na crno" od čega je 10.975 zaposleno na neodređeno vreme po osnovu rešenja inspektora. Inspekcija će se vraćati da prati šta se dešava sa zaposelnim radnicima jer ima slučajeva da ih poslodavci kasnije odjave - rekao je Vulin.

Dodao je da je rezultat pojačanih kontrola veća uplata doprinosa i da je od januara do 21. oktobra ove godine naplaćeno 5,6 milijardi dinara više od plana pa će državna kasa dotirati penzije manje nego ranije.

(Foto: create jobs 51/shutterstock.com)
Prema njegovim rečima, budžet sada dotira penzije sa 37%, a ako se ubiranje doprinosa nastavi istim tempom možda neće trebati više od 35% potrebne sume.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež istakao je da ne postoji ni jedan dan da se privrednici ne žale na nelojalnu konkurenciju i da utaje doprinosa ima čak i u zdravstvenim ustanovama.

- Obično kažu da su visoki porezi i doprinosi uzrok nelegalnog poslovanja, možemo da razgovaramo gde je moguće smanjiti davanja, a da se ne ugrozi budžet - rekao je Čadež i pozvao privrednike da prijavljuju nepravilnosti ali ako ne žele da budu "policajac" neka se obrate PKS.

U petak prva sednica tela za suzbijanje sive ekonomije

Ministarstvo finansija i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), održaće u petak Prvu otvorenu sednicu vladinog Koordinacionog tela za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije.

Kako se navodi u saopštenja Ministarstva finansija, na sednici će se diskutovati o sprovođenju prioritetnih mera iz Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije koje će doprineti fer, transparentnim i podsticajnim uslovima za poslovanje i zapošljavanje u Srbiji.

Tema sastanka, koji će se održati u Palati Srbije, biće i aktivnosti na pripremi nagradne igre s fiskalnim računima i edukativne kampanje koju će Vlada Srbije organizovati tokom 2017. u okviru Godine borbe protiv sive ekonomije.

Sednici će, osim ministara, prisustvovati i lideri međunarodne zajednice, veliki investitori i poslodavci okupljeni u NALED-u i Savezu za fer konkurenciju, dodaje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.