Izvor: Tanjug | Petak, 07.03.2008.| 10:08

Izgradnja nove trafo-stanice u Mirijevu početkom leta 2008. godine

Izgradnja trafo-stanice "Beograd 20" u Mirijevu planirana je za početak leta, trajaće godinu dana i njome će konačno biti rešen problem napajanja glavnog grada strujom, najavio je portparol "Elektromreže Srbije" Mildan Vujičić.

- U poslednjih 25 godina nije se ništa menjalo u sistemu, a broj potrošača je više nego dupliran - kazao je Vujačić i podsetio da je projekat izgradnje trafo-stanice, napona 400/110 kilovolti započet još 1981. godine.

Tom trafo-stanicom trajno bi bilo rešeno pitanje pouzdanog napajanja električnom energijom većeg dela Beograda, koji se trenutno napaja preko "tankih" dalekovoda od 110 kV: Kalemegdan, Pionir, Slavija, Hilandarska, Karaburma, Mirijevo...

On je podsetio da se u tim delovima grada nalaze klinički centri, bolnice, vojni objekti, objekti vodovoda, telefonske centrale, republičke i gradske ustanove, koje su ozbiljno ugrožene u pogledu sigurnog snabdevanja strujom.

Izgradnja trafo-stanice biće finansirana iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, a posao je odlagan zbog nedostatka finansijskih sredstava, kao i snažnog protivljenja građana Mirijeva zbog eventualnih posledica od elektromagnetnog zračenja po zdravlje.

Tokom višegodišnje pripreme izgradnje ovog objekta uloženo je oko 2 mil EUR, što u odnosu na celokupnu investiciju iznosi oko 10%.

Glavni arhitekta opštine Zvezdara, Jelka Dakić, kazala je da je centar stare lokacije dislociran za oko 450 m prema katastarskoj opštini Palilula i da novo mesto za izgradnju trafo-stanice obuhvata oko sedam hektara zemlje.

Načelnica inspekcije opštine Zvezdara, Marija Leković, izjavila je da su građani prihvatili novu lokaciju, kao i da je u toku otkup zemljišta i rešavanje imovinsko pravnih odnosa.

Područje buduće trafo-stanice "Beograd 20" sada se napaja iz dve transformatorske stanice: TS 220/110 kV "Beograd 3" (Resnik) i "Beograd 17" (Konjarnik).

Gradnjom ove stanice biće omogućena i rekonstrukcija postojećih, više godina preopterećenih trafo-stanica, a sigurnost u napajanju biće poboljšala za oko 40%, što će doprineti uštedi između 6-10 mil EUR, kažu iz "Elektromreže Srbije".

Izgradnju objekta prati strogo poštovanje regulative koja obuhvata i ekološki deo, koji osim studija o uticaju elektromagnetnog zračenja, podrazumeva i obavezan zeleni pojas.

Iz "Elektromreže Srbije" tvrde da ne postoji opasnost po zdravlje stanovništva od uticaja elektromagnetnih zračenja, jer će se kretati u okvirima međunarodnih standarda i domaćih propisa, čak i manjim od donje granice dozvoljenih vrednosti.

Nova trafo-stanica imaće najsavremeniju opremu koja garantuje i manje zračenje, manju buku i veću pouzdanost u napajanju, a sve temeljito kontroliše Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.