Izvor: Novosti | Nedelja, 23.10.2016.| 16:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kafa podno tornja već od novembra - Na Avali i suvenirnica, sportski tereni, teretana na otvorenom...

Uređenje kompleksa podno Avalskog tornja, koje je počelo krajem septembra, privodi se kraju, a obrisi novih sadržaja već su vidljivi. Trenutno je u toku betoniranje budućeg parka igraonice za decu i kafića, pa će od početka novembra posetioci i porodično moći da uživaju u novoizgrađenim objektima podno najvišeg objekta na Balkanu.

Na prostoru od 230 kvadratnih metara, na koliko će se prostirati ugostiteljsko-turistički objekat, radnici izvode grube radove na izgradnji blagajne, suvenirnice i bašte kafea. A ubuduće, karte za pogled za vrha tornja posetioci će moće da kupe na novoj blagajni, čija je izgradnja takođe počela.

- Izvođači su svakodnevno na kompleksu tornja, bez obzira na vremenske prilike, i u hodu se prilagođavaju radovi na zelenim površinama i u zatvorenom delu - kaže Branko Gogić, v.d. direktora JP Emisiona tehnika i veze.

- Preostalo je da se postavi oprema, mobilijar i rekviziti za park-igraonicu za decu i kafe za roditelje. Kada je reč o radovima u zatvorenom delu, ostaje još da se izvedu uglavnom završni fini radovi, kao i postavljanje konstrukcije bašte kafića.

Iako u početku nije bilo u planu, zbog dodatnih sredstava koja su im odobrena, zatvoreni deo podnožja Avalskog tornja biće ustupljen Turističkoj organizaciji Srbije, koja će otvoriti izlog sa svojom ponudom.

- U drugoj fazi radićemo suvenirnicu, gde će posetioci na jednom mestu moći da kupe sve autentične proizvode i suvenire - objašnjava Gogić.

- Planiramo da uredimo prostor za etno-galeriju, multifunkcionalni sportski teren, za mali fudbal, rukomet, odbojku, terene za basket i teretanu na otvorenom. Druga faza će biti završena do početka turističke sezone 2017. godine, pa računamo da će do kraja marta sasvim sigurno biti sve gotovo i spremno za posetioce.

Za projekat 32 miliona dinara

Prvobitna suma koju je JP Emisiona tehnika i veze dobilo za projekat je 20 miliona dinara na osnovu konkursa koji je raspisalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Potom im je odobreno dodatnih 12 miliona dinara.

Godišnje 150.000 turista

Tokom jednog vikenda, u špicu sezone, na vidikovac-terasu, koja se nalazi na 122. metru, popne se do 3.000 ljudi. Prosečna godišnja poseta je više od 150.000 posetilaca. Očigledno je reč o velikom interesovanju, što govori o opravdanosti radova.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.