NavMenu

Do nove zdravstvene knjižice uskoro i preko interneta - Tek trećina osiguranika uzela elektronske kartice

Izvor: eKapija/Novosti Nedelja, 23.10.2016. 13:29
Komentari
Podeli

Ministarstvo državne uprave i zdravlja obavestila su građane da će oni, koji do sada nisu podneli zahtev za zamenu stare zdravstvene knjižice za elektronsku, uskoro - a najkasnije od sredine novembra, to moći da urade i putem nacionalnog Portala eUprava.

Podršku resornim ministarstvima u ovom projektu pružaju Direkcija za elektronsku upravu i Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), navedeno je u zajedničkom saopštenju dva ministarstva.

Zbog ogromnih redova na šalterima i reagujući na apele građana koji stižu ministarstvu, Ministarstvo državne uprave je ovo uvrstio kao hitnu inicijativu u svoj rad.

- Obaveštavamo građane da u ovom trenutku više nema potrebe da čekaju za prijavu zamene na šalterima, jer će u najkraćem roku ovu uslugu moći da zatraže od države od kuće - dodaje se u saopštenju.

Elektronska procedura zamene postojećih zdravstvenih knjižica za karticu zdravstvenog osiguranja (KZO) završava se u šest koraka:

1. Korisnik preko Portala eUprava, nakon što se uloguje ili otvori svoj nalog, odlazi na uslugu RFZO Podnošenje zahteva za karticu zdravstvenog osiguranja;

2. Korisnik pronađe filijalu RFZO u opštini na kojoj je prijavljen i popuni elektronski obrazac za izdavanje nove knjižice;

3. Korisnik dobija automatski generisanu uplatnicu od 400 dinara za plaćanje takse;

4. Uplatnica sadrži jedinstveni poziv na broj koji je neophodno navesti prilikom plaćanja takse. U ovom trenutku ona može biti plaćena putem eBenkinga, mBenkinga ili odlaskom na šalter pošte ili banke;

5. Kada informacija o izvršenoj uplati stigne u RFZO počinje se sa izradom kartice zdravstvenog osiguranja;

6. Korisnik dobija obaveštenje putem SMS-a kada može podići dokument u svojoj filijali RFZO-a.

Korisnici treba da znaju da ukoliko preko njihovog osiguranja pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruje još neki član porodice, taksa će biti uvećana za još 400 dinara po osobi, navedeno je u saopštenju.


Važno je napomenuti da ukoliko ne izmire novčanu nadoknadu za sve članove porodice za koje su uneti podaci, a koji se vode na korisnika osiguranja, korisnik će morati da ode lično u filijalu RFZO kako bi kompletirao predaju zahteva za članove porodice.

Krajnji rok za podnošenje zahteva za izdavanje novih zdravstvenih isprava je 31.12. 2016. i do sada je zahtev podnelo svega nešto više od trećine građana Srbije, navodi Ministarstvo državne uprave.

Novosti su ranije objavilo da je u filijalama RFZO, zbog primetnih gužvi, odlučeno da se produži rad pojedinih ispostava. Takođe je objavljeno i da se nove kartice prave u Zavodu za izradu novčanica, a mesečno je moguće maksimalno izraditi 350.000 kartica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.