Izvor: eKapija | Petak, 21.10.2016.| 10:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pouzdana oprema za detekciju eksplozivnih i toksičnih gasova - Gasalarm planira prelazak na atraktivniju tehnologiju i širenje na tržište EU

Beogradsko preduzeće Gasalarm punih 25 godina bavi se proizvodnjom i prometom opreme za detekciju eksplozivnih i toksičnih gasova i para kao i odžavanjem tih uređaja.

Detekcija gasova ima primarno mesto u prevenciji protiveksplozivne zaštite i zaštite od toksičnih gasova, a do sada je Gasalarm isporučio oko 780 sistema za detekciju gasa, kao i veliki broj uređaja za detekciju ugljen-monoksida ugrađenih u podzemnim garažama.

- Naši sistemi imaju vrlo široku primenu gde god se kao medijum korist neki gas ili se on dobija kao nus produkt proizvodnje, a dugogodišnje iskustvo nam omogućava da odgovorimo zahtevima svakog klijenta – kaže za eKapiju Nenad Jovanović iz kompanije Gasalarm.

- Radimo u teškoj industriji, u Železari imamo dosta instaliranih naših sistema, zatim u elektroprivredi, hemijskoj, farmaceutskoj, prehrambenoj industriji...

Konkurentska prednost je, dodaje naš sagovornik, domaća proizvodnja i jeftino održavanje (niske cene), brzina odziva, dostupne komponente, te lako otklanjanje bilo kakvog kvara.

Sistemi Gasalarma koriste se prvenstveno u cilju prevencije, jer havarije u nesrećnim slučajevima mogu izazvati velike materijalne štete, pa i ljudske žrtve. U nekim objektima postavljanje ovakih sistema je zakonska obaveza, dok ih u drugima kompanije instaliraju samoinicijativno.

- Svest o važnosti preventive postoji među kompanijama u Srbiji – napominje naš sagovornik, dodajući da u nekim slučajevima postavljanje ovakvih sistema i opreme može da bude uslov osiguravajućih kuća da se određeni objekat osigura.

Za sada, kaže Jovanović, još rade sa standardnom tehnologijom koja se pokazala vrlo pouzdanom, sa dugim rokom trajanja, poput one u Toplani Novi Beograd koja bez ikakvih problema fukcioniše već 30 godina.

- Plan je da do januara pređemo na atraktivniju tehnologiju – najavljuje naš sagovornik, a cilj je i širenje tržišta.

- Predstoji nam atestiranje opreme po evropskim standardiima i kada se oni usvoje izaći ćemo i van granica Srbije. Međunarodni standard trebalo bi da bude zakonski usvojen do Nove godine, nakon čega sledi akreditacija kuća koja će izdavati uverenja za evropske standarde, a onda polako idemo prema Evropi. Za sada smo osim Srbije prisutni i u Crnoj Gori i Makedoniji.

Sam program detekcije gasova u kompaniji nastao je u Institutu za fiziku Zemun, a kada je obim proizvodnje prešao granice institutskog rada, cela grupa koja se bavila tim poslom prelazi u Tehnogas-Inženjering. Inicijativom za privatizaciju, grupa se izdvaja iz Tehnogasa i osniva 1991. godine Gasalarm.

Rafinerija Novi Sad, Rafinerija Pančevo, Rafinerija Beograd, Jugopetrol, Petrohemija, Beogradske elektrane, samo su neke sa dugog spiska industrija, koje su kompletno zaštićene opremom ove kompanije.

I.B.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.