NavMenu

Ministarstvo ekonomije za sprovođenje Akcionog plana za KIM obezbedilo oko 300 miliona dinara

Izvor: Danas Četvrtak, 06.03.2008. 08:38
Komentari
Podeli

BrezovicaBrezovica

Za sprovođenje Akcionog plana za Kosovo i Metohiju Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja obezbedilo je više od 300 miliona dinara, izjavila je juče (5. mart 2008. godine), na konferenciji za novinare, državni sekretar u tom Ministarstvu Verica Kalanović.

Ona je dodala da je taj novac obezbeđen iz budžeta za ovu godinu, a namenjen je subvencijama društvenih preduzeća, podsticaju razvoja malih i srednjih preduzeća i zapošljavanja. Srbija, kako je rekla, nije uspostavila puni ekonomski suverenitet na delu Kosova gde žive Srbi, ali ona očekuje da će to uskoro biti omogućeno, kako bi počela privatizaciju društvene imovine i na tom delu teritorije.

Prema njenim rečima, ne postoje smetnje da se formira zajedničko preduzeće "Skijališta Srbije" i Fonda "Inex-Intereksport", koje će upravljati turističkim kompleksom na Brezovici, a odluku o osnivanju tog preduzeća treba da donese Vlada Srbije.

U naredne tri godine planirana ulaganja u Brezovicu iznose 40 mil EUR. Na Kosovu gde žive Srbi postoji 12 društvenih preduzeća koja rade i njima je pre nekoliko dana uplaćena interventna pomoć u vrednosti od 29,2 miliona dinara.

Ta preduzeća će ubuduće dobijati redovne mesečne subvencije. Prva takva pomoć od 40 miliona dinara upućena je krajem prošle godine kombinatu Trepča. Na Kosovu ima 807 samostalnih zanatskih radnji i 406 malih i srednjih preduzeća, koja, zbog toga što se sve opštine i enklave tretiraju kao ugrožena područja, dobijaju kredite za razvoj sa najnižom kamatom.

- Povoljne pozajamice dobijaju, za razliku od drugih delova Srbije, i trgovine, jer se tom delatnošći bavi veliki broj ljudi. Za kreditiranje malih i srednjih preduzeća na Kosovu u ovoj godini je obezbeđeno 80 miliona dinara, koliko je predviđeno i za pozajmice preduzetnicama, kao za pravna lica - istakla je Kalanović.

Prema njenim rečima, finansiranju javnih radova namenjeno je 30 miliona dinara, a bespovratni podsticaj za otvaranje novih radnih mesta iznosi 160.000 dinara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.