NavMenu

Država investitorima u prerađivačke kapacitete daje zemljište u zakup - Cilj prodaja gotovog proizvoda, a ne sirovine

Izvor: Tanjug Utorak, 18.10.2016. 08:45
Komentari
Podeli
(Foto: Svetlana Lukienko/shutterstock.com)
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da je najveći prioritet u njegovom resoru razvoj prerađivačkog sektora i povećanje vrednosti u poljoprivrednoj proizvodnji.

Nedimović je naveo da je izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu predviđena mogućnost da se poljoprivredno zemljište daje u zakup na 30 godina onima koji žele da investiraju u prerađivačke kapacitete i ulažu u objekte za čuvanje, kako bi mogli da podižu zasade.

- Kada tako zaokružimo sistem i obezbedimo tržište, pola posla smo već uradili, ostalo je samo na angažovanju svih nas - naveo je.

Ministar je obišao preduzeće Monikom - PIK Aleksinac i tom prilikom istakao da su za povećanje zasada i razvoja povrtarskih kultura potrebni prerađivački kapaciteti, koji bi te kulture mogli da otkupe, prerade i naprave veću vrednost u poljoprivrednoj proizvodnji.

- To i jeste je cilj ministarstva, kako bismo od jedne šljive koja se otkupi od proizvođača, dobili jednu sušenu šljivu koja kasnije može da se proda na tržištu po mnogo većoj ceni. Ako se proda prerađena po većoj ceni, onda će više biti i za primarnog proizvođača, voćara koji uzgaja tu šljivu - rekao je Nedimović.

Sumirajući posetu Aleksincu i jugu Srbije, Nedimović je ocenio da će taj deo biti važan otkupni centar u kome će se prerađivati voće i povrće.

- Ovi kapaciteti znatno premašuju i Aleksinac, Niš, Prokuplje... Ono što nama treba, a što je prestalo da postoji 80-ih, 90-ih godina, to su veliki prerađivački kompleksi koji predstvljaju centar razvoja voćarstva i povrtarstva - rekao je Nedimović.

On je poručio da je cilj da se zadovolje domaći potrošači, a da se ono što preostane izveze, kako bi se, u krajnjoj liniji, smanjio i deficit. - Možete da podižete zasade, ali ako nemate preradu onda prodajete robu po najosnovnijim i najnižim cenama i tu nema neke velike matematike - zaključio je Nedimović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.12.2023.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kapiten fudbalske reprezentacije Dušan Tadić jedan od investitora gradnje na mestu novosadskog hotela Sajam

Kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Dušan Tadić je još jedan poznati sportista koji je uplovio u investitorske vode. Kako otkriva 021.rs, firma iza koje stoji Tadić gradiće i u Novom Sadu. Poslovnu zgradu na mestu hotela Sajam, koji je predviđen za rušenje, gradiće firma u kojoj polovinu vlasničkog udela ima poznati fudbaler Dušan Tadić. Kapiten "Orlova" je, zajedno sa svojim poslovnim partnerom, saigračem i prijateljem Milkom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.