NavMenu

Privredni rast na kraju 2016. verovatno 2,7%

Izvor: Beta Ponedeljak, 17.10.2016. 19:35
Komentari
Podeli
(Foto: Romolo Tavani/shutterstock)
Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je u ponedeljak, 17. oktobra da je Srbija u vreme fiskalne konsolidacije uspela da ostvari privredni rast koji je sada oko 2,6 odsto, a očekuje se da na kraju ove godine bude 2,7 odsto.

- Sledeće godine očekujemo rast od tri odsto, a godinu dana kasnije 3,5 odsto - rekao je Vujović na Srpskom ekonomskom forumu u Beogradu.

On je kazao da su takvi rezultati ostvareni kombinacijom štednje i povećanjem investicija.

- Takav trend treba održati dve do tri godine, a onda ćemo videti koja su ograničenja za dalji rast - dodao je Vujović.

Ocenio je da bi ga proglasili "nepopravljim optimistom" da je pre dve godine rekao da će biti viška u budžetu i da će biti ostvaren rast od 2,7 odsto.

Vujović je rekao da glavni izvori ekonomskog rasta u narednim godinama treba da budu investicije i povećanje izvoza.

- Statistički podaci pokazuju da poljoprivreda ima opadajući trend u bruto domaćem proizvodu (BDP) i zato se mora raditi na podizanju njene konkurentnost - rekao je ministar i dodao da, na primer, organsku hranu, maline i druge proizvode treba izvoziti po pravoj ceni, na pravom mestu i u pravo vreme.


Prema njegovim rečima, moraju se redefinisati subvencije, a u narednom periodu raditi na privlačenju regionalnih investicija.

- Tu bi se završila druga faza fiskalne konsolidacije i krenulo bi se u treću fazu investicija i otvaranja novih radnih mesta - rekao je Vujović.

Ukazao je da Srbija ne iskorišćava dovoljno kapacitete u sektoru usluga.

- Imamo puno ljudi koji su obazovani, ali nisu specijalisti za pružanje usluga. Jedan profesor sa Harvarda dobije, na primer, milion evra dnevno da bi došao i dao dijagnozu šta je zemlji potrebno da bi podigla rast ili izašla iz nekog drugog problema - naveo je Vujović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.