NavMenu

Bez projekta za obnovu pruge od Beograda do Bara - Ruski RŽD International angažovan na četiri deonice u Srbiji

Izvor: Politika Nedelja, 16.10.2016. 13:42
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Ni najveći optimisti nisu mogli da zamisle da našim prugama krstare brzi vozovi koji bez problema dostižu brzinu od 120 kilometara na čas. Baš tom brzinom na otvorenom kretaće se i vozovi na pruzi Beograd-Bar i to na deonici od Resnika do Valjeva, koju obnavlja srpska kompanija Ruskih državnih železnica RŽD International. Radovi su počeli u julu, izvode se u Lajkovcu i Vreocima, a posao je završen na stanicama Slovac, Divci i Valjevo.

- Najteže će biti kada počne obnova tunela Bela reka, zbog nekoliko kompleksnih kosina na ovoj deonici. Rok za završetak radova je kraj sledeće godine i ne vidim razlog da ne bude ispoštovan. Ukupna dužina pruge prema Baru na teritoriji Srbije iznosi 287 kilometara, a vrednost obnove prve deonice je 79,9 mil USD – kaže Mansurbek Sultanov, prvi zamenik direktora RŽD International.

Na ovoj stanici radi nekoliko desetina radnika, a veliki deo posla obavljaju specijalizovane mašine. Na obnovi srpskih pruga radi stotinak ruskih stručnjaka i hiljadu radnika iz domaćih kompanija, a posao im značajno olakšava 105 mašina.

Početak obnove pruge Beograd-Bar najavljivan je na sva zvona. U ovu deonicu nije ulagano 40 godina, a trenutno RŽD obnavlja svega 77 kilometara. Za ostalih 200 još nema projekta, a nema ni novca jer je celokupan iznos ruskog kredita već raspoređen.

Prvi čovek srpskog ogranka Ruskih državnih železnica naglašava da su oni spremni da obnove celu prugu, ali država mora prvo da naruči projekat.

RŽD International angažovan je na obnovi 250 kilometara železničke pruge u četiri velika projekta koji podrazumevaju obnovu deonica: Pančevo-Beograd, dela železničkog koridora 10 (na jugu i severu Srbije), Resnik-Valjevo, a uskoro počinje modernizacija i izgradnja pruge Stara Pazova-Novi Sad.

Vrednost svih projekata koje izvodi ova firma iznosi ukupno 941 mil USD. Većina novca, 800 mil USD, obezbeđena je iz ruskog kredita, a ostatak je izdvojen iz budžeta. Povučeno je svega 300 mil USD, ali uprkos tome, kako kaže prvi čovek ove firme, poslove uspevaju da završe i pre roka. Trebalo bi podsetiti da je ovaj kredit ugovoren 2009. godine i da je do kraja ove godine sav novac trebalo da bude iskorišćen, ali je njegovo važenje produženo.

Kao podizvođači radova angažovane su velike firme: Energoprojekt Niskogradnja, MBA Ratko Mitrović Niskogradnja, ZGOP Novi Sad, Mostogradnja, Gemax, ATM Beograd, Energotehnika Južna Bačka, Vorex.

Turistička sezona odložila je građevinske radove za jesen, ali uprkos tome polaže se najmanje jedan kilometar pruge toko 36 časova, bez totalnog prekida saobraćaja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.