Izvor: Tanjug | Nedelja, 16.10.2016.| 17:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

U avgustu izdato 23% više elektronskih građevinskih dozvola - Sledi kompletna reforma katastra

(Foto: Suzana Obradović)
U Srbiji je u avgustu ove godine izdato 23% više građevinskih dozvola nego u istom mesecu 2015, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i najavila da će uskoro biti sprovedena i kompletna reforma katastra.

Mihajlović je posetila gradilište novog stambenog objekta Ingrad u centru Niša, za koje je u tom gradu izdata prva elektronska građevinska dozvola po objedinjenoj proceduri, kako bi se lično uverila kako u Nišu funkcioniše izdavanje elektronskih dozvola.

- Ministarstvo građevine je 1. januara uvelo izdavanje elektronskih građevinskih dozvola. To je veliki korak za građevinarstvo i mi beležimo odlične rezultate - rekla je Mihajlović novinarima tokom obilaska.

Ona je rekla da predstavnici tog ministarstva razgovaraju sa svim lokalnim samoupravama kako bi videli da li ima sve više kranova.

- Ima ih, ali razgovaramo i sa ljudima koji se time bave, da li u praksi postoje problemi i da li može država još nešto da uradi da bi se više gradilo, da građevinari mogu da dobiju svu dokumentaciju i što pre ponude stanove na tržištu – naglasila je Mihajlović.

Ingrad je za taj projekat dobio elektronsku dozvolu u februaru, a zgrada ukupne neto površine oko 1.200 m2 biće završena u istom mesecu naredne godine.

- Vladu i Ministarstvo čeka kompletno reformisanje republičkog katastra. To je drugi deo koji nam je važan da bismo imali veći udeo građevinarstva u bruto domaćem proizvodu – istakla je Mihajlović.

Direktor investitora i izvođača radova Ingrad Branislav Filipović rekao je da ministarka Mihajlović pokazuje brigu države za domaće privrednike.

- Kao jedan od njih mogu da izrazim zahvalnost i zadovoljstvo na operativnosti i spremnosti ministarstva da nam izlazi u susret. Objedinjena procedura je pokazala svoje prednosti kao nešto što je vrlo efikasno, pošto smo ranije gubili vreme na šalaterima – naglasio je Filipović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.