NavMenu

Kamate na štednju sve niže - Dinarski ulozi duplirani u protekle tri godine

Izvor: Politika Subota, 15.10.2016. 11:19
Komentari
Podeli
Kamate na štednju ni ove godine neće obradovati štediše u predstojećoj nedelji štednje. Iz godine u godinu "interes" je sve niži, a podaci Narodne banke Srbije (NBS) pokazuju da su u avgustu banke u proseku plaćale 0,6% na depozite stanovništva u stranoj valuti i 3,1% na dinarske depozite stanovništva na sva oročenja. Banke sve više liče samo na sigurna mesta gde se drži novac, nego kod kojih se ide da bi se zaradilo.

Mi po tome nismo izuzetak, kamate padaju i u svetu što je posledica ekspanzivne monetarne politike vodećih centralnih banaka u uslovima globalno niske inflacije i niskog ekonomskog rasta. Posledica politike jeftinog novca je snižavanje kako aktivnih, tako i pasivnih kamatnih stopa banaka.

Aleksandar Piker, predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke, koja je lider po visini štednje stanovništva, kaže da se oni trude da na dinare daju najbolju kamatu. Svuda u svetu, kaže on, kamate padaju, a mi smo deo tržišta. S druge strane padaju kamate na kredite, a u takvim uslovima se ne može dati velika kamata na štednju.

U Intesa banci kažu da u okruženju sniženih kamatnih stopa i na kredite i na depozite, štednju sve više treba posmatrati prvenstveno kroz aspekt sigurnosti i očuvanja vrednosti sredstava klijenata. Od početka godine depoziti građana kod njih veći su za 7%.

– Kada je reč o strukturi depozitnih uloga, evidentno je da se oročena štednja sve više preliva u štednju po viđenju i treba očekivati da će se ova tendencija verovatno nastaviti na srednji rok. U skladu sa ovakvim trendovima radimo na pripremi alternativnih opcija za investiranje, kako bi kroz novu ponudu investicionih proizvoda pružili klijentima dodatne mogućnosti za ulaganje i ostvarenje prinosa, kažu u ovoj banci na pitanje Politike da li klijentima pružaju neku alternativu štednji za zaradu.

Podaci NBS pokazuju da je devizna štednja krajem avgusta ove godine iznosila 8,5 mlrd EUR, što je 95,6% ukupne štednje. Niske kamate nisu obeshrabrile građane da štede, jer je ona uvećana od početka godine za 195,4 mil EUR. U NBS objašnjavaju da je to jednim delom bilo uslovljeno isplatom poslednje serije obveznica stare devizne štednje u maju. Oko tri četvrtine devizne štednje odnosi se na štednju položenu na rokove kraće od godinu dana. Najviše se štedi u evrima (91%), zatim u američkim dolarima (4%) i švajcarskim francima (4%), dok je štednja u ostalim valutama zanemarljiva.

Dinarska štednja dostigla je 48,1 milijardu dinara. To je samo 4,4% ukupne štednje, međutim dinarska štednja poslednjih godina raste. U protekle tri godine dinarska štednja je više nego duplirana, a samo u proteklih godinu dana povećana je za 6,5 milijardi dinara, odnosno za oko 16%. Kao i kod devizne, najveći deo dinarske štednje oročen je na rokove kraće od godinu dana (79%).

U NBS objašnjavaju da rast dinarske štednje u prethodnom periodu ukazuje da su kamatne stope na dinarsku štednju i dalje relativno atraktivne.

– Takođe, stvaranje ambijenta u kome je u dužem vremenskom periodu u domaćoj ekonomiji obezbeđena niska i stabilna stopa inflacije, kao i relativna stabilnost deviznog kursa podsticajno deluju na povećanje dinarskih depozita stanovništva. Atraktivnosti dinarske štednje u odnosu na deviznu doprinosi i činjenica da je prihod po osnovu kamata koji se ostvaruje na dinarsku štednju, za razliku od devizne štednje, izuzet od obaveze plaćanja poreza, pa očekujemo i dalje rast ove štednje. NBS svojim merama i instrumentima nastoji da stimuliše banke da u većoj meri koriste dinarske izvore finansiranja. Tako, na primer, na dugoročne dinarske izvore banke nisu u obavezi da izdvajaju obaveznu rezervu, dok je na kratkoročne dinarske izvore finansiranja stopa obavezne rezerve znatno niža u poređenju sa deviznim izvorima. Očekujemo da će povećanje korišćenja dinarskih izvora od strane banaka doprineti većoj ponudi dinarskih kredita po još povoljnijim uslovima. Do sada je u tom smislu primetan pozitivan pomak, poput dinarskih stambenih kredita koje su pojedine banke počele da nude svojim klijentima po nižim kamatnih stopama - kažu u centralnoj banci.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.