NavMenu

Devizne rezerve Narodne banke Srbije u septembru iznosile 9,55 mlrd EUR

Izvor: eKapija Petak, 14.10.2016. 13:33
Komentari
Podeli
(Foto: Mark Poprocki/shutterstock.com)
Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju septembra 2016. godine 9,55 mlrd EUR, što je za 32,3 mil EUR manje nego u avgustu, saopštila je NBS.

Septembarski iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 211% i šest meseci uvoza robe i usluga.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka) na kraju septembra su iznosile 7,94 mlrd EUR i bile su manje za 20 mil EUR u odnosu na prethodni mesec.

Prilivi u ukupnom iznosu od 148,8 mil EUR, koji su ostvareni intervencijama NBS kupovinom deviza i neto zaduženjima Srbije na domaćem finansijskom tržištu putem deviznih hartija od vrednosti, pokrili su najveći deo odliva deviza (167 mil EUR) realizovanih za neto otplate kredita.

Po osnovu upravljanja deviznim rezervama u otežanim uslovima plasiranja sredstava na međunarodnom tržištu, i po drugim osnovama, ostvareni su prilivi od 48,4 mil EUR, i oni su u najvećoj meri nadomestili odlive po osnovu neto smanjenja devizne obavezne rezerve banaka i servisiranja stare devizne štednje, čiji je ukupan iznos bio 62,5 mil EUR.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 306,2 mil EUR i bio je za 60,1 mil EUR manji nego u prethodnom mesecu. U prvih devet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,79 mlrd EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.