NavMenu

Lizing doneo privredi Srbije 5 mlrd EUR za 12 godina - Privrednici za finansiranje više koriste bankarske kredite

Izvor: Beta/Tanjug Nedelja, 16.10.2016. 17:44
Komentari
Podeli
(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Za finansiranje malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji putem lizinga postoji veliki potencijal, ali je ovaj finansijski instrument, nažalost, za sada nedovoljno korišćen, poručeno je u petak, 14. oktobra, sa skupa o lizingu u Privrednoj komori Srbije (PKS). Kako je saopšteno, u privredu Srbije je investirano više od 5 mlrd EUR u proteklih 12 godina kroz finansiranje MSP putem lizinga.

Zamenik generalnog menadžera PKS Mihailo Vesović kaže da je za komoru od izuzetnog značaja da mala i srednja preduzeća budu upoznata sa onim finansijskim instrumentima koji su neophodni kako bi mogli da održe svoje poslovanje i podignu ga na viši nivo.

- Finansijski lizing je instrument koji je značajan u nabavci nove opreme, koja itekako utiče na produktivnost i konkurentnost kompanija - izjavio je Vesović, dodajući da je finansijski lizing izuzetno bitan instrument.

Pomoćnik ministra privrede za MSP i preduzetnike Katarina Obradović Jovanović je poručila da je osnovni motiv Vlade da pronađe način na koji će povećati saradnju sa privatnim sektorom i lizing kućama, dodajući istovremeno da je, pored bankarskih kredita, izuzetno važno i razvijanje drugih finansijskih instrumenata.

Ona je istakla da interesovanje za lizing trenutno nije veliko, zbog čega je apelovala na lizing kuće da dostave svoje predloge i mere resornom ministarstvu. Kako je navela, za finansiranje opreme za poslovanje privrednici radije uzimaju pozajmice banaka.

Cilj današnje konferencije je, prema rečima predsednika Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS) Borisa Stevića, da lizing industrija takođe podrži Godinu preduzetništva u Srbiji, ali i otvaranje dijaloga, unapređenje poslovnog ambijenta i proširenje spektra finansijskih instrumenata.

- Pogodnosti finansijskog lizinga su brz i jednostavan proces odobrenja, a velika prednost je što podržavamo startap kompanije koje imaju slabije finansijske pokazatelje, zato što ne zahtevamo dodatne kolaterale - istakao je Stević.

U ovoj oblasti, kako kaže, postoji veliki potencijal, i potrebno je da lizing bude uključen u programe za nabavku opreme i da učestvuje u finansiranju javnih nabavki, pošto će one tako postati transparentnije, jer lizing direktno finansira predmet lizinga tako da se direktno zna šta se nabavlja.

Asocijacija lizing kompanija Srbije najavila je da će tražiti izmene Zakona o finansijskom lizingu, kako bi se omogućilo finansiranje javnih nabavki putem lizinga, jer smatra da će na taj način bit povećana transparentnost trošenja novca za javne nabavke. To udruženje predlaže i da se lizing uključi u subvencionisanu nabavku poljoprivredne mehanizacije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.