NavMenu

Samo 1% niža kamata na stambeni kredit dovoljna za novi automobil

Izvor: Blic Četvrtak, 13.10.2016. 18:03
Komentari
Podeli
(Foto: create jobs 51/shutterstock.com)
Sve više građana koji imaju stambene kredite uspeva da u svojoj banci izboksuje nižu kamatu na ostatak duga. Koliko takav dil može biti značajan, pokazuje podatak da ako vam banka spusti kamatu za 1% na kredit od 50.000 EUR, od ušteđenog novca možete kupiti novi automobil.

Cenkanje sa bankama, naravno, važi i za sve druge kredite, gotovinske i refinansirajuće, koji su teški više hiljada evra.

U svakom slučaju, savet stručnjaka je da budete uporni i da insistirate da vam vaša banka kod koje ste uzeli kredit da povoljnije uslove.

Prema savetu upućenih, "magična reč" koju treba da izgovorite i koja će vam olakšati pregovore sa bankarima je da tražite potvrdu o ostatku duga.

- Za to su bankarima bukvalno potrebna tri klika da bi izvukli podatke. Ali, oni vam uglavnom kažu da dođete za sedam dana jer računaju da ćete se možda predomisliti. Nemojte odustajati, budite uporni. I raspitajte se u drugim bankama kakvi su uslovi da kod njih refinansirate svoj stambeni kredit. I kada to kažete u banci u kojoj imate kredit, dobro će razmisliti da li im se isplati da izgube klijenta - objašnjava urednik sajta Kamatica Dušan Uzelac.

Zanimljiva je računica po kojoj se za smanjenje kamate od jedan odsto može uštedeti dosta novca. Primera radi, za stambeni kredit od 50.000 EUR na 300 meseci i kamatnom stopom od 4%, otplata pri kojoj se računa samo plaćanje kamate, za ceo period, iznosi 29.175 EUR. U slučaju da se korisniku kredita umesto četiri, odobri kamata od 3%, otplaćivaće, takođe samo na ime kamate, 21.131 EUR. To je razlika od 8.044 EUR, pa ispada da za jedan procentni poen koji ste uštedeli možete kupiti novi automobil.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.