Izvor: eKapija | Sreda, 12.10.2016.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvoreni sajmovi energetike i zaštite životne sredine i prirodnih resursa u Beogradu - Do 14. oktobra predstavlja se više od 200 učesnika

(Foto: Eugenio Marongiu/shutterstock.com)
Pod sloganom Nova energija, u hali 1 Beogradskog sajma otvoreni su 12. Međunarodni sajam energetike i 13. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa - EcoFair, koji će trajati do petka, 14. oktobra.

U izlagačkom ili konferencijskom programu sajmovi okupljaju više od 200 domaćih i inostranih kompanija, institucija i organizacija iz dvadesetak zemalja. Poslovni karakter sajmova potvrđuje više od 7000 najavljenih domaćih i inostranih poslovnih posetilaca i profesionalaca ali i značajan broj poslovnih aranžmana i ugovora.

Svečano otvarajući ove sajamske manifestacije, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, čije je Ministarstvo i pokrovitelj Energetike 2016, rekao je da postoji snažna sprega između energetskog sektora, privrede i zaštite životne sredine, da je Sajam mesto na kome treba da se stvori sinergija i odakle treba da krene dodatno unapređenje celog sektora.

- Za godinu dana, od prošlih sajmova, usvojili smo Strategiju razvoja energetike, a sada radimo na donošenju još nekih dokumenata važnih za razvoj ovih oblasti. Cilj nam je stvaranje i očuvanje čistije i bolje energije, podizanje standarda i stvaranje velikog biznisa u kome država i kompanije mogu da napreduju. Investicije su velike, ali su veliki i važni i projekti za unapređenje energetskog sektora i očuvanje životne sredine po evropskim standardima - rekao je Aleksandar Antić.

Govoreći u ime Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, pokrovitelja EcoFair-a, državna sekretarka Stana Božović rekla je da je "cilj Sajma spajanje privrede, javnog i civilnog sektora, koordinacija među njima i predstavljanje novih tehnologija u ovoj oblasti. Očekuju nas veliki zadaci i više od 10 mlrd EUR investicija u narednoj deceniji. Pregovori Vlade Srbije sa EU su u toku i očekujemo da ćemo u 2017. godini za investiranje na raspolaganju imati 100 mil EUR. Napravili smo Vodič za investicione kompanije i lokalnu samoupravu, rešili smo uklanjanje opasnog otpada, što je bitno za 'zelenu ekonomiju' i dokazujemo da radimo, ali i vodimo računa o srpskoj privredi".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.