NavMenu

Čista pijaća voda u Zrenjaninu ostaće novogodišnja želja za 2017. - Početak probnog rada bio predviđen za 10. oktobar

Izvor: Novosti Sreda, 12.10.2016. 13:47
Komentari
Podeli
(Foto: Marco Saracco/shutterstock.com)
Zrenjaninci ni za ovu Novu godinu neće dobiti zdravu pijaću vodu. Iako je gradska vlast posle neispunjenog obećanja da će fabrika vode proraditi 2015. i tvrdnje da je poslednji rok za završetak ove važne komunalne investicije, oktobar 2016, plac na Mihajlovačkom drumu, na kojem treba da nikne postrojenje i dalje je u korovu. Ispravna česmovača ipak će ostati želja za 2017.

Indirektno priznanje da ovo egzistencijalno i zdravstveno važno pitanje za Zrenjanince neće biti rešeno ni u novom obećanom roku, stiglo je od investitora, italijanske grupe Zilio, odnosno njenog domaćeg partnera, firme Sinertec.

- Oko 80% opreme za postrojenje za prečišćavanje vode je prispelo. Očekujemo da radovi počnu do kraja oktobra i maksimalno traju 60 do 70 dana - saopštila je Smiljana Stepić iz Sinerteca.

Ivan Dević, strateg javne nabavke za uslugu prečišćavanja vode i čovek koji je osmislio rešenje ovog decenijskog problema, pored funkcije pomoćnika gradonačelnika, preuzeo je ove godine i dužnost direktora JKP Vodovod i kanalizacija. Kada je letos u dvorište preduzeća stigao prvi deo opreme, Dević je izjavio da će postrojenje biti pušteno u probni rad do 10. oktobra.

Početkom jeseni stiglo je još opreme, pa je prošao i najavljeni rok za probni rad.

Nezavisni stručnjaci, koji prate realizaciju projekta fabrike vode u gradu na Begeju, inače, od početka sumnjaju da će ponuđena italijanska tehnologija uspeti da ukloni arsen, bor, mangan i druge štetne materije iz vode. Bez odgovora je i dilema gde će se odlagati otpadne vode i mulj prilikom prečišćavanja.

- To nije problem grada, sve je na isporučiocu opreme. Mi nemamo nikakve troškove, plaćaćemo samo uslugu - poručuje direktor Dević, uveren da je Zrenjanin na korak da reši gorući komunalni problem, što nije pošlo za rukom svim vlastima tokom minulih decenija.

Podizanje fabrike vode lane je usporio nedostatak garancije za plaćanje usluge prečišćavanja, koju Grad i JKP ne mogu da obezbede. Priskočila je u pomoć Vlada Srbije i preko Agencije za osiguranje, preuzela obavezu od 5,6 mil EUR. Tolika je trogodišnja pretpostavljena vrednost prečišćene vode na godišem nivou od 6,5 miliona kubika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.