Izvor: Beta | Utorak, 11.10.2016.| 17:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Toplanama se duguje 20 milijardi dinara, njihov dug oko 11 milijardi

(Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)
Građani i kancelarije duguju toplanama 20 milijardi dinara, a daljinski sistemi grejanja za gas duguju oko sedam milijardi dinara, i potrebno je pronaći način da se taj začarani krug dugovanja prekine.

Predsednik Upravnog odbora Poslovnog udruženja Toplane Srbije Dejan Stojanović rekao je da građani i stambeni prostori toplanama duguju 20 milijardi dinara, dok je dug toplana za gas Srbijagasu, osim Niške toplane koja se snabdeva od Jugorosgasa, 4,22 milijarde dinara, i dodatno kamata od 2,798 milijardi, dok su dugovi za mazut i čvrsto gorivo manji i ukupni dug iznosi oko 11 milijardi dinara.

Kada je o dugu toplana za gas reč, Stojanović je naveo da ima slučajeva zaostalih dugova iz 90-ih godina, koji uključuju i kamate i kursne razlike, a kao primer je naveo primer Energetike Kragujevac.

Toplane pokušavaju da reše problem dugovanja, ali je potrebno da se angažuje država, naveo je on. - Toplane redovno vrše utuženja i stambenog i poslovnog prostora, meni se čini da je loptica prebačena u neko drugo dvorište, uslovno rečeno - kazao je Stojanović.

Dodao je da se korisnici koji ne plaćaju i isključuju kada je to moguće, odnosno kada postoje tehnički uslovi da se isključi jedan stan ili poslovni prostor.

- Mislim da kompletna država treba da se pozabavi time ne samo u delu toplana nego i u delu električne energije i svih energetkih kompanija da se pojača finansijska disciplina i u zakonodavnom delu i u delu sprovođenja - rekao je Stojanović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.