NavMenu

Na Dan državnosti Crne Gore otvoreni novi Most Milenijum i Tunel Sozina

Izvor: Danas Četvrtak, 14.07.2005. 09:58
Komentari
Podeli


Na Dan državnosti Crne Gore, 13. juli, otvroen je most Milenijum u Podgorici. Novi most koštao je oko 6 mil EUR. Most drži 12 kosih kablova, čija je težina 205 tona. Kablovi su povezani na stub-pilon visine 58 metara, što je jedinstvena građevina na Balkanu. Uz most na Morači, takođe, u saobraćaj su puštena dva bulevara, na obe obale reke.

Svečano je otvoren za saobraćaj i automobilski tunel Sozina, najveći graditeljski poduhvat u novijoj crnogorskoj istoriji. Tunel, na putu Podgorica-Bar, dug je 4.200 metara i skratiće put od Podgorice do Bara za 24 kilometra.


Izgradnja tunela koštala je 74 mil EUR što je većim delom finansirala Crna Gora, uz pomoć kredita Evropske investicione banke. Ovo je za Crnu Goru najveća investicija u poslednjih deset godina. Radovi na tunelu počeli su prije četiri godine. Tokom radova na probijanju tunela kroz planinu Sozina iskopano je 430.000 kubika stena i zemlje, ugrađeno 95.000 tona betona i 4.200 kubika gvožđa.


U tunel su ugrađene četiri trafo-stanice, uređaj za merenje ugljen-monoksida i merenje udara vetra, semafori i protivpožarni sistemi. Tunel je opremljen najsavremenijim instalacijama i uređajima. Ugrađeni su sistemi za video-nadzor (77 kamera), uređaji za brzo otkrivanje požara i eventualnih sudara automobila. Tunel ima vrhunsku ventilaciju (dvije pogonske centrale koje pokreću 24 ventilatora) i po dvije vozne trake u oba pravca.

Izgradnja tunela SozinaIzgradnja tunela Sozina

U tunel Sozinu ulazi se kada se prođe Virpazar, podno Crmnice, a izlaz je u mjestu Haj-Nehaj kod Sutomora. Od sada automobili, kamioni i autobusi neće morati da idu krivudavim i opasnim planinskim putem preko Petrovačke gore, niti će biti dugih kolona vozila zbog zastoja.

Prvi put u Crnoj Gori vozači će morati da plate putarinu od 2,5 evra za putnička vozila, 12 evra za autobuse, dok je visina putarine za šlepere i teretna vozila od 7,5 do 18 evra.

(Fotografija mosta Milenijum je preuzeta iz lista Danas)

Firme:
EIB EIB
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.