Izvor: Tanjug | Petak, 07.10.2016.| 12:06

Stigle mašine iz Rusije, skidaju beton u tunelima - Radovi gotovi do 20. oktobra

Ilustracija (Foto: muratart/shutterstock.com)
U tunelu Šarani izvode se radovi na ravnanju kolovoza uz pomoć mašina iz Rusije, rekao je šef stručno tehničkog nadzora Radomir Radičević. Prema njegovim rečima, mašine će popraviti greške nastale pri izvođenju betonskog kolovoza.

- Greška se sastojala u tome što je na pojedinim delovima kolovoza, ne na kompletnom kolovozu, došlo do odstupanja od projektom i standardima predviđene ravnosti. Izvođač radova na betonskom kolovozu u tunelima Šarani i Brđani bio je Planum i na njihov teret će biti fakturisani svi dodatni radovi na dovođenju kolovoza na nivo projektom predviđene tolerancije - istakao je Radičević.

Dodao je da će za osam do 10 dana najkasnije tunel Šarani biti urađen, a to znači da mašina radi 1.500 kvadrata dnevno u dve smene i tokom vikenda, a odmah po završetku ovog tunela mašina prelazi u Brđane.

- Očekujemo da sve bude gotovo do 20. oktobra na obe tunelske cevi, a dužina deonica koje se rade iznosi oko 2,5 kilometra - izjavio je Radičević.

Pomenuti tuneli na deonici Ljig-Preljina Koridora 11 bili su proteklih nedelja u središtu pažnje nakon vesti da su nedovoljno visoki da kroz njih prođe šleper, što su Koridori Srbije demantovali.

Potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je izjavila da "nije problem visina tunela, već korišćenje starih mašina zbog kojih je loše urađena betonska kolovozna podloga i da Planum treba da dopremi novu mašinu koja to treba da popravi - izbrusi beton i skine centimetar podloge i poravna kolovoz.

Sa druge strane, direktor građevinske firme Planum Ratomir Todorović, pre nekoliko dana u intervjuu za televiziju N1 rekao je da "niti su tuneli niski, niti je betonska podloga neravna - greške nema i sve je izmišljeno".

Na izjavu ministarke Zorane Mihajlović, da je odgovoran za loše izvedene radove u tunelu jer je, prema njenim tvrdnjama, radio starim mašinama, dok se nove koriste u Rusiji gde ova firma takođe posluje, Todorović je odgovorio da "tako nešto može da kaže samo osoba koja se u građevinu ne razume".

On je objasnio i da je koncepcija tunela na Koridoru 11 takva da nove mašine u njih ne mogu ni da uđu. Odstupanja od 30 centimetara, kako je kazao Todorović, nisu moguća jer se sve snima i meri svakodnevno.

- Ne napravimo mi tunel i onda ga predamo, nego se svakog dana kontroliše - rekao je u razgovoru za N1 direktor firme koja već 70 godina posluje u Srbiji, a poslednjih 20 godina i u inostranstvu. GP Planum je jedna od dve domaće firme, pored Energoprojekta, koja radi tunele i baš zato ih, kako je kazao direktor Todorović, vređa kada im neko, a u ovom slučaju ministarka Mihajlović, kaže da ne znaju da rade svoj posao.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.