NavMenu

I u banci prolazi cenkanje - Bankari spuštaju kamate da spreče odlazak klijenata

Izvor: Novosti Sreda, 05.10.2016. 09:22
Komentari
Podeli
(Foto: love work 51/shutterstock.com)
Građani koji se zadužuju od banke dobijaju standardnu ponudu za određenu uslugu, u kojoj se navode pre svega kamata i rok otplate. To uglavnom važi za novopridošle klijente, dok "stari" mogu da trguju sa bankarima oko cene, odnosno da izdejstvuju povoljnije uslove od zvanično važećih. Banka je uvek spremna da popusti, odnosno da ponudi nižu kamatu, kako bi sačuvala dobrog klijenta da ne ode u konkurentsku banku.

Tako na primer, ako neko već otplaćuje gotovinski kredit četiri godine, sa kamatom od 19%, a sada je banka smanjila cenu ovog kredita na 10%, sasvim je normalno da građanin zatraži od banke da mu smanji kamatu na ostatak duga.

Obično banka tvrdi pazar i kaže da se to ne isplati, jer ima pratećih troškova, ali kada službeniku objasnite da ćete zbog niže kamate preći u drugu banku, jer ona ne zahteva obradu kredita koja može da iznosi i 3,5%, a nudi upola manju kamatu, onda dolazi do popuštanja.

- Uvek smo spremni na dogovor sa klijentom, naročito ako je dugogodišnji i izmiruje sve svoje obaveze na vreme. Možemo da ponudimo nižu kamatu na kredit, jer postoje više cena za jedan zajam, a koju će građanin dobiti zavisi od toga kakav je klijent. Takođe, ne želimo da klijenti odlaze od nas, jer neka banka prekoputa daje bolje uslove - kažu u jednoj stranoj banci.

Kako kažu ekonomisti, ne čine to banke jer su tako dobre, već da ne izgube dobre klijente. Veliki je stepen nenaplativih kredita, to povlači značajne rezervacije novca za takve zajmove, tako da im se više isplati da se nagode sa klijentom, nego da ga izgube. Za svakog novog koji dođe, nisu sigurni kakav će biti, jer ga ne poznaju, odnosno nemaju njegovu kreditnu istoriju.

Naravno, da bi dobili povoljnije uslove, osim što morate da budete dobar klijent, potrebno je i da imate veću zaradu od prosečne. Takođe, većina banaka ima sklopljene ugovore o saradnji sa mnogim firmama, što automatski daje mogućnost da se dobiju bolji uslovi prilikom zaduživanja, nego za ostale klijente.

Rata manja i za stan

Građani koji imaju stambene kredite treba da budu uporni kod svojih bankara da im smanje kamate, jer sada na tržištu ima banaka koje nude ove zajmove po ceni koja se kreće od 2,6% do 3%. Oni koji su se ranije zaduživali i pored pada euribora plaćaju visoke kamate, jer su banke zadržale marže. Građani mogu da se nagode sa svojom bankom da im smanji kamatu, uz objašnjenje da će preći u drugu banku. Nijedna banka neće pustiti klijenta sa stambenim kreditom da ode, jer ma koju kamatu da mu ponudi, uvek će na njemu zaraditi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.