Izvor: Tanjug | Sreda, 05.10.2016.| 15:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za grejanje prosečnog stana tokom zime potrebno 9.000 kWh - U zavisnosti od energenta, troškovi od 35.000 do 125.000 dinara

Najniže troškove grejanja u sezoni 2016/2017. godine imaće domaćinstva koja se greju na drva, a najviše ona koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje, izračunala je Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS).

Za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 metara kvadratnih na 20 stepeni Celzijusovih 16 sati dnevno u celom stanu, tokom 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna je energija od oko 9.000 kWh, saopšteno je iz AERS-a, uz preciziranje da je prosečna procenjena potrošnja u Srbiji 150 kWh po metru kvadratnom.

Domaćinstvima koja se greju na drvo u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama, na primer za 4.280 dinara po metru kubnom, a koja imaju novije peći čija je efikasnost oko 65%, prema cenama iz oktobra 2016, za grejanje tokom zimske sezone potrebno je 35 hiljada dinara, pokazuje računica AERS-a.

Nakon višestrukog smanjivanja cena, povoljno je grejanje i na prirodni gas, koje za stan od 60 metara kvardratnih košta 41 hiljadu dinara, a čija je dodatna prednost i komfor koji pruža. Nešto viši su troškovi grejanja na ugalj, koji se u zavisnosti od vrste uglja kreću između 44.000 do 50 hiljada dinara.

Ovi troškovi mogu biti i niži, ukoliko se koriste peći i kotlovi čija je efikasnost veća.

Više troškove, oko 57 hiljada dinara, imaće domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo, čija je cena 5.900 dinara po metru kubnom i imaju peći niže efikasnosti, kao i građani koji se greju na pelet, čiji su godišnji troškovi oko 60 hiljada dinara, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.

(Foto: sabath/shutterstock.com)
Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći grejanje će koštati oko 47 hiljada dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna tarifa električne energije.

Dopunjavanje peći, korišćenjem skuplje struje samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za čak 44%, na oko 67 hiljade dinara, što je skuplje od većine alternativnih goriva.

Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje.

Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, ta domaćinstva moraju da izdvoje 125 hiljada dinara za struju, 112 hiljada za propan butan gas, odnosno 95 hiljada za lož ulje.

U odnosu na prethodne godine, niže su cene gasa, lož ulja i propan butan gasa, a više cene struje, za koju se očekuje da će biti sve manje povoljna. Korišćenje lož ulja i propan butan gasa je povoljnije zbog mogućnosti vraćanja plaćene akcize. Ostale cene nisu bitno promenjene.

Iz AERS-a savetuju građane da, ukoliko su u mogućnosti, izoluju stambeni prostor i promene prozore, da ne greju prostore u kojima ne borave i da, ukoliko kupuju nove peći i kotlove, izaberu one koje su energetski što efikasnije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.