Izvor: eKapija | Utorak, 04.10.2016.| 17:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

SOS Dečija sela Srbija obeležavaju Međunarodnu dečju nedelju

Širom sveta, u toku je obeležavanje Međunarodne dečje nedelje. Međutim, čini se da je u Srbiji, ali i u svetu, stanje alarmantno kada su u pitanju položaj dece i poštovanje dečjih prava.

Kako navode iz Fondacije SOS Dečija sela Srbija, skoro trećina porodica u Srbiji sa više od dvoje dece u riziku je od siromaštva, a u najtežem položaju su deca koja žive u porodicama sa jednim roditeljem i porodice s troje i više dece, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Isti podaci pokazuju da oko 400.000 mališana u Srbiji koristi dečji dodatak i da je svako četvrto dete u Srbiji siromašno.

Oko 124 miliona dece u svetu danas ne ide u školu, 385 miliona živi u ekstremnom siromaštvu, a više od milijardu dece u svetu tokom prošle godine bilo je izloženo nekom obliku fizičkog, seksualnog ili psihičkog zlostavljanja, navodi se u izveštaju "Stanje dece sveta", koji je UNICEF objavio u junu 2016. godine.

Međunarodna dečja nedelja, koja se obeležava brojnim aktivnostima i manifestacijama za decu, istovremeno predstavlja priliku da se ukaže na to da je potrebno ozbiljno raditi na poboljšanju položaja dece i unapređenju poštovanja prava deteta.

Kao organizacija čiji je sav rad posvećen brizi o najugroženijoj deci i porodicama i stvaranju mogućnosti da svako dete odrasta u domu punom ljubavi, SOS Dečija sela Srbija izražavaju najdublju zabrinutost zbog porasta dečijeg siromaštva i nasilja nad decom, kao i zbog alarmantnog stanja kada je poštovanje osnovnih dečjih prava u pitanju.

SOS Dečija sela Srbija obeležiće kroz različite aktivnosti Međunarodnu dečju nedelju u svim svojim programima – u Obrenovcu, Nišu, Kraljevu i Beogradu. Tako će u toku nedelje hor SOS Dečijih sela "Zvezdice" nastupiti na gradskom trgu u Kraljevu, Centar za podršku porodici u Obrenovcu će 5. oktobra održati radionicu u Osnovnoj školi Grabovac, a "Super autobus" će organizovati svoje kreativne aktivnosti 4. oktobra u Nišu, 5. oktobra u Čokotu i 7. oktobra u Beogradu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.