NavMenu

Transport robe Dunavom u stalnom porastu - Održan jubilarni deseti Dan Luke Konstanca u Srbiji

Izvor: eKapija Utorak, 04.10.2016. 15:00
Komentari
Podeli

Vladan Mišić, direktor Luke konstanca u SrbijiVladan Mišić, direktor Luke konstanca u Srbiji
Manifestacija Dan Luke Konstanca doživela je svoje deseto, jubilarno, izdanje u Srbiji, održano u hotelu Holiday Inn u Beogradu, 22. septembra 2016. godine. Manifestaciju su željno iščekivali kako partneri iz Srbije tako i lučka zajednica iz Konstance. Organizator, Administrativna uprava Luke Konstanca, takođe je proslavila 120 godina postojanja Luke Konstanca.

U okviru manifestacije, više od 200 učesnika imalo je priliku da ostvari neposredne poslovne kontakte sa partnerima iz iste oblasti interesovanja, prepoznaju nove prilike, pokušaju da nađu rešenja za probleme sa kojima se susreću u razvoju svog poslovanja.

Osim predstavnika Administrativne uprave Luke Konstanca, manifestaciji su prisustvovali ambasadorka Rumunije u Srbiji, Oana Kristina Popa, predstavnici Ministarstva saobraćaja Srbije, delegati iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Nemačke Ukrajine, Mađarske, Austrije i važnih lučkih kompanija iz Luke Konstanca.

Ambasadorka Rumunije u Beogradu, Oana Kristina Popa, je otvorila Dan Luke Konstanca u Beogradu.

- Najpre, smatram da je Luka Konstanca jedna uspešna priča od koje obe zemlje mogu da imaju koristi, a Ambasada Rumunije u Beogradu će uključiti promotivni materijal Luke Konstanca u sve događaje kojima se promoviše Rumunija. Ova poslovna saradnja, koju Luka Konstanca podržava, veoma je važna za razvoj bilateralnih ekonomskih odnosa i regionalne stabilnosti, kao i za investicionu klimu u obe zemlje.

Oana Kristina Popa je dodala da poslovna zajednica, zajedno sa nadležnim organima, treba da se uključi u aktivnosti promocije Luke Konstanca, koja ima veliki razvojni potencijal.

- S druge strane, moramo da iskoristimo evropsku Strategiju za Podunavski region i panevrospki koridor, da bismo na najbolji način iskoristili prednosti Luke Konstanca.

Aleksandru Madalin Craciun, komercijalni direktor Administrativne uprave Luke KonstancaAleksandru Madalin Craciun, komercijalni direktor Administrativne uprave Luke Konstanca
Uloga Administrativne uprave Luke Konstanca u organizaciji pregovora između srpskih i rumunskih privrednika doprinela je visokom porastu teretnog saobraćaja između dve zemlje poslednjih godina, izjavio je Saša Jovanović, stručnjak u ovoj oblasti i menadžer za projekte u firmi IC Consulenten.

Marian Tanase, zamenik generalnog direktora Administrativne uprave Luke Konstanca, izjavio je da su srpski privrednici važni partneri u budućem razvoju Luke Konstanca.

- Želimo da ova manifestacija zaista pomogne našim partnerima u regionu da razviju i obnove svoje poslovanje koristeći prednosti Luke Konstanca, time doprinoseći razvoju bilateralnih odnosa Rumunije i Srbija na polju vodnog i intermodalnog transporta. Smatramo da potreba za razvojem Luke Konstanca more bolje da se poveže kroz efikasniju i bolje integrisanu interakciju sa interesima privrednog razvoja drugih članova lučke zajednice, posebno operativnih kompanija.

Aleksandru Madalin Craciun, komercijalni direktor Administrativne uprave Luke Konstanca podvukao je da "putem ovog promotivnog događaja žele da održe i razviju odnose kako bi se povećao teretni saobraćaj u regionu, ali i da bi se prepoznala nova interesna područja u cilju stvaranja novih robnih tokova".

- Planiramo da osnažimo već ostvarena partnerstva i da ohrabrimo stvaranje novih linija plovidbe preko rumunskih luka, da bismo kasnije stvorili multimodalne veze i sa drugim lukama.

B2B susretiB2B susreti
Kompanije Chimpex, Comvex, TTS, Umex, zainteresovane za B2B susrete sa partnerima iz regiona, predstavljene su u Beogradu. Ovaj događaj podržale su i luke-partneri na Dunavu, iz Pančeva, Novog Sada, Beograda, Vukovara (Hrvatska) i Baje (Mađarska). Intertek, DTL – najveći privatni brodovlasnik u Srbiji, JRB – najveći i najznačajniji srpski brodovlasnik, koji postoji već više od 150 godina, Pomorsko rečna agencija Transagent d.o.o. Beograd - kompanija koja se bavi čarteringom, posebno u železničkom saobraćaju, kao i rečnim transportom na Dunavu, Elixir grupa – najveći proizvođač kompleksnih đubriva u Srbiji i uvoznik sirovina, samo su neke od kompanija koje su učestvovale u diskusiji sa predstavnicima Administrativne uprave Luke Konstanca i kompanijama koje upravljaju teretnim transportnom u Luci. ELIXIR grupa, Luka Pančevo, Delta Agrar, Chanten, MK Commerce, Promist, Viktorija grupa, Agroglob, CFND, Cargill, Glencore, Lafarge Srbija, CHS, takođe su učestvovale u B2B susretima sa lučkim operaterima iz Rumunije.

Od početka godine do 31. avgusta, teretni saobraćaj između Luke Konstanca i Srbije iznosio je 3,64 miliona tona, od čega 2,14 miliona tona rečnim putem, a 1,5 miliona tona morskim.

U ukupnom prometu, žitarice su najvažnija stavka, sa preko 2 miliona tona, a slede đubriva sa više od 1,03 milion tona, rude gvožđa i otpaci sa 0,19 miliona tona.

Žitarice se iz Srbije izvoze, preko Luke Konstanca, u Južnu Koreju, Španiju, Iran, Egipat, Izrael, Tursku, Portugal, Holandiju, Tunis, Italiju, Libiju, a metalni proizvodi iz Srbije stižu do Turske, Alžira, Tunisa, Španije. Srbija takođe preko Luke Konstanca uvozi čvrsta mineralna goriva, đubriva, rude gvožđa i otpatke, obojene rude i otpatke, naftne prerađevine, sirove ili prerađene minerale, opremu i mašine iz Egipta, Ukrajine, Rusije, Kine, Španije, Grčke, Turske, Mozambika, Alžira i Danske.

Više od 200 prisutnih u beogradskom hoteluViše od 200 prisutnih u beogradskom hotelu
Predstavnici lučke zajednice iz Konstance i srpski partneri smatraju da je apsolutno neophodno udružiti sve napore ka održavanju plovnog puta putem angažovanja svih nadležnih tela koja u tome mogu da pomognu.

Stalni napredak saradnje između Luke Konstanca i srpskih luka tokom poslednjih deset godina, ojačan progalašavanjem Luke Konstanca za glavnu tranzitnu luku prema Srbiji i potvrđen Memorandumom o razumevanju sa Lukom Pančevo, predstavlja pravi kontekst za dalji razvoj transporta i razmene dobara na ovom području.

Luka Konstanca daje veliki doprinos stalnom poboljšanju komercijalnih odnosa između Rumunije i Srbije. Uloga Luke Konstanca na prolazu ka Crnom moru ojačana je otvaranjem predstavništva Administrativne uprave Luke Konstanca u Srbiji 2007. godine.

Ova manifestacija predstavlja deo strategije promocije objekata i usluga Luke Konstanca i njenih razvojnih projekata, s obzirom na prednost veze sa Dunavom i panevrospkim transportnim Koridorom 7.

Administrativna uprava Luke Konstanca stoga uspeva da uspostavi efektivniju interakciju sa članovima lučke zajednice, posebno sa operativnim kompanijama, tako da se što više razvojnih ciljeva Luke Konstanca ostvari.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.