NavMenu

Državne apoteke u Srbiji na rubu propasti - Niske marže i strože procedure otvaraju tržište privatnicima

Izvor: Al-Jazeera Balkans Utorak, 04.10.2016. 15:33
Komentari
Podeli
(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Državne apoteke u Srbiji su na ivici opstanka, upozoravaju apotekari i sindikati zdravstva. Zbog velikih dugova pojedinim apotekama računi su u blokadi, dok plate zaposlenima kasne mesecima. Apotekarima su protestovali i ispred Vlade Srbije.

U najtežem položaju su apotekarske ustanove u Pančevu i Novom Sadu. Zbog duga od 7 mil EUR zaposleni u apotekarskoj ustanovi Pančevo mesecima ne primaju plate, a rešenje za njihov problem se, kažu, ne nazire.

Cipele, papuče, sredstva za mršavljenje glavni su artikli u pančevačkim apotekama. Lekova gotovo da i nema, jer je toj ustanovi od početka godine račun u blokadi. Ove godine medikamente nisu ni nabavljali.

- Poslednja nabavka lekova je bila u decembru prošle godine i od tada nam je račun u blokadi i ne možemo da vršimo nikakvu nabavku. Pošto ne plaćamo niko neće da isporučuje - kazao je Milan Babić, direktor apotekarske ustanove Pančevo.

Protiv bivšeg rukovodstva podnete su krivične prijave, ali zaposleni upozoravaju da problem nije samo u menadžmentu. Dugovi su, kažu, posledica neravnopravnog položaja državnih i privatnih apoteka.

Zbog niskih marži i strožih procedura za nabavku lekova državne apoteke gube na konkurentnosti. Zato su u Beograd stigli i farmaceuti iz Kruševca, Smedereva, Velike Plane i Novog Sada.

- Sudbina zaposlenih apoteke Pančevo polako postaje sudbina svih zaposlenih u državnom apotekarskom sektoru u Srbiji, to je posledica nepostupanja vlade na naš apel i ministarstva i nedonošenje pozitivnih propisa koji bi uredili apotekarstvo - rekao je Marko Miljković iz Sindikata zaposlenih u Apoteci Kruševac.

(Foto: EM Karuna/shutterstock.com)
Ne postoji ni jedinstveni registar apoteka, a prema podacima Farmaceutske komore trenutno ih je u Srbiji ukupno 3.100, privatnih i državnih. Državne apoteke su sve više neprofitabilne i zbog nepostojanja apotekarske mreže. Tako je često slučaj da se na jednom mestu, obično pored Domova zdravlja, otvara i po deset privatnih apoteka.

Deo problema sindikati vide i u nepostojanju jedinstvene cene leka.

- Ne postoji jedinstvena cena leka već svako može da prodaje lek po ceni koju hoće, vi možete da kupite kutiju cigareta bilo gde u Srbiji ali ta kutija košta isto a za lek su cene različite. Mi smatramo da bi jedinstvena cena leka dovela do poboljšanja stanja apoteka - navodi Zoran Savić iz Sindikata zaposlenih u zdravstvu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.