Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 03.10.2016.| 09:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Budućnost srpske poljoprivrede u razvoju prerađivačkog sektora - Država će davati novac za nabavku mehanizacije

(Foto: Paula Cobleigh/shutterstock.com)
Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović kaže da voćarstvo i povrtarstvo u Srbiji imaju perspektivu, a da je ključan razvoj prerađivačkog sektora u čemu će država pomoći proizvođače. Prema njegovim rečima, dva su načina za podsticanje ovakve vrste delatnosti.

- Jedno je kroz direktno subvencionisanje za nabavku opreme, mehanizacije, podizanje zasada sve ono što ih čini konkurentnijim, a druga strana je priča o bezbednosti hrane i propisima koji regulišu tu materiju - rekao je Nedimović.

To je, kako je naveo, bitno da bi se proizvođačima dao legalan prostor za prodaju ovih proizvoda na tržištima koja su im dostupna, a "ne da imamo situaciju da imamo postavljene takve standarde da ne mogu da ih ispune".

Nedimović je naglasio da država želi da pomogne "mala poljoprivredna gazdinstva koja se bore da rade, i koja su vremenom postala žilava da su opstala na tržištu, da budu što konkurentniji".

On je najavio da će država izaći sa paketom mera koji se tiču nabavke mehanizacije, konkretno mehanizacije koja podržava voćarstvo i da će taj broj traktora sledeće godine biti mnogo veći.

Izdvajaće se ozbiljna sredstva u odnosu na vrednost, a poljoprivredni proizvođači će moći da dobiju povraćaj od oko 30 do 40% od vrednosti i ne samo za traktore, nego i za drugu opremu koja pomaže da oni svoje proizvode na kvalitetan način mogu da obrađuju i postaju konkurentniji, objasnio je Nedimović.

Govoreći o zadrugarstvu, on je rekao da bez jake kooperative nema ni razvoja prerađivačkog sektora. On je podsetio da je 90-tih godina sistem zadrugarstva obesmišljen kada je mnogo ljudi ostalo bez zemljišta i da je potreban novi zakon o zadrugama.

- Imamo dosta zadruga koje su u poslednje vreme registrovane, ali moramo mnogo da uradimo na edukaciji jer su one oblici koje treba da zažive - rekao je Nedimović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.