Izvor: Beta | Subota, 01.10.2016.| 11:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

VOICE: RTV otpušta 111 zaposlenih

Ilustracija
Radio-televizija Vojvodine (RTV) otpustiće u narednom periodu 111 zaposlenih, koji će moći da nastave da rade za tu medijsku kuću samo ako budu sklopili ugovor sa agencijom koja bude imala najbolju ponudu u postupku javne nabavke, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Nije poznat pravi razlog zbog kojeg se RTV odlučio na ovakav korak, jer je izostao zvaničan odgovor generalnog direktora Miodraga Koprivice, navodi VOICE i dodaje da će 111 ljudi ostati bez dosadašnjeg ugovora o radu na određeno vreme, na kojem su neki od njih i više od deset godina.

Poverenik sindikata Nezavisnost na RTV Mark Zakinski rekao je da je u nedavnoj prošlosti ove kuće već bilo sličnih pokušaja angažovanja radne snage i da se RTV "baš nije proslavio".

- Ta iskustva govore da radnici koji budu angažovani preko takve agencije uvek budu u podređenom položaju u odnosu na stalno zaposlene ili one koji imaju direktan ugovor sa RTV. Dato je obećanje da će radnicima angažovanim na ovaj način novi honorari ostati kao dosadašnja neto plata. Veliko je pitanje da li će i na papiru, kasnije i u praksi stvarno biti tako, koliko će tu novca uzeti agencije, posrednici... - kazao je Zakinski.

VOICE je naveo i podatke o gledanosti RTV-a u avgustu iz kojih se vidi da je nastavljen trend pada gledanosti emisija Prvog programa televizije.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović ocenio je da je cilj da se RTV "provincijalizuje i uništi" i da se "pretvori u multijezično dopisništvo Radio-televizije Srbije".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.