Izvor: Novosti | Nedelja, 02.10.2016.| 17:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Problem sa energentima - Toplane greju samo 15 dana?

Neke toplane u Srbiji imaju zaliha za samo 15 dana grejanja. Najveći problem elektranama zadaju veliki zaostali dugovi za mazut i gas. Zato, umesto da period od svega dve nedelje pred početak grejne sezone koriste da prave tople probe, veliki broj toplana dovija se kako da zatvori finansijsku računicu i uspe da plati sirovine.

Prema rečima Milovana Lečića iz Udruženja toplana Srbije, grejna sezona nije ugrožena, ali će lokalne samouprave morati da pomognu svim toplanama.

- Nijedna toplana u Srbiji nema sirovina za celu sezonu - objašnjava Lečić. - Negde se radi o objektivnim razlozima, što gas ne može da skladišti, ali su tu i dugovi. Ako ne dobiju dovoljno mazuta i gasa, neke toplane mogle bi da rade samo do 1. novembra. U najpovoljnijem su položaju one koje se snadbevaju ugljem, one su obezbeđene za dva meseca.

Kako bi isplatila dugovanja Jugorosgasu i grejna sezona počela na vreme, niška Toplana podigla je kredit. Ipak, garant u ovom slučaju nije samo preduzeće, koje je već opterećeno dugovima i problemom velikog broja zahteva građana za isključenje sa daljinskog grejanja. Žirant joj je drugo niško javno preduzeće - Objedinjena naplata.

Ovu odluku je Gradsko veće usvojilo na sednici 31. avgusta, a potvrdilo 20. septembra na sednicama na koje novinari nisu pozvani.

- Već su uplaćene tri dana od po 50 miliona dinara Jugorosgasu, a još dve će biti isplaćene u novembru - kažu iz ove toplane.

Pre uzimanja kredita, ukupna dugovanja prema Jugorosgasu bila su oko 600 miliona dinara, što je moglo da stvori probleme u isporuci gasa i ugrozi početak grejne sezona koja zvanično počinje za koji dan. Gradsko veće je na sednici poslednjeg dana avgusta, pored pomenutih 250 miliona, odobrilo niškoj Toplani i uzimanje kredita od 40 miliona dinara koje bi trebalo da se iskoristi samo za tekuće poslovanje.

Slično se snalaze i ostale toplane po Srbiji. Bez subvencija od gradova ne mogu grejnu sezonu da počnu ni toplana u Somboru i Novom Pazaru.

Elektrana u Priboju neće morati da uzme kredit za tekuće poslovanje, ali zato nije mogla ni da uloži u remonte.

- Investcije su bile minimalne, kotlovi su zastareli i propadaju - objašnjava direktor pribojske toplane Zoran Spajić. - Ne znam kako ćemo sa ovakvom situacijom izneti celu grejnu sezonu.

Užice kreće ranije


Zbog nižih temperatura nego u drugim delovima Srbije, toplana u Užicu mogla bi da počne da radi već u narednim danima, ako se pokaže potreba.

- Imamo gasa za mesec dana, ali pošto naša toplana radi i 30% na mazut, tu se več dovijamo - kaže direktor toplane Užice Zoran Šibalić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.