Izvor: Dnevnik | Petak, 30.09.2016.| 12:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Najveća organska farma krava u Evropi biće u Čurugu - Imleku svakog dana isporuče 18 tona mleka

(Foto: smereka/shutterstock.com)
Poljoprivredno preduzeće Budućnost u Čurugu, koje posluje u okviru poslovnog sistema Global Seed, isporučuje Imleku 18 tona organskog mleka svaki dan. Mleko koje stiže sa najveće farme muznih krava na Balkanu, sa oko 2400 grla, na tržištu se pojavljuje pod nazivom belo organik.

Biljnu proizvodnju u Čurugu ostvaruju na nekih 1.700 hektara, a proizvodi dobijeni na ovim površinama takođe su organski i oni se pretežno koriste u ishrani krava na farmi.

Generalni direktor poslovnog sistema Saša Vitošević i pomoćnik direktora za proizvodnju Jovan Popović kažu da je vizija poslovnog sistema da preraste u najveću organsku farmu krava u Evropi.

U zaokruženju poslovnog ciklusa učestvuje mešaona organske stočne hrane kao i postrojenje za bio-gas, gde se od biljnih ostataka sa farme proizvodi struja. Trenutno su u fazi proširenja kapaciteta postrojenja za bio-gas, a kada radovi budu gotovi, kapacitet proizvodnje električne energije biće udvostručen.

Global Seed namerava da gradi farmu za uzgoj organskih pilića i koka nosilja u Gospođincima, gde će se proizvoditi organska jaja i organsko pileće meso.

Predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić kaže da preuzimanje poljoprivrednih dobara u Čurugu i Gospođincima od strane Global Seeda predstavlja primer uspešne privatizacije. - Nekada posrnula poljoprivredna dobra danas su na zdravim i stabilnim nogama. Budućnost iz Čuruga prošla je put od firme pred zatvaranjem, do najvećeg proizvođača organskog mleka u ovom delu Evrope - rekao je on.

- Lokalna samouprava će i dalje sarađivati sa Global Seedom na razvoju i proširenju kapaciteta organske proizvodnje u našoj opštini, jer je ova kompanija izuzetno bitna za ekonomski razvoj sredine u kojoj živimo – rekao je Božić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.