Izvor: Novosti | Četvrtak, 29.09.2016.| 08:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Privrednici traže ocenu ustavnosti obavezne članarine u PKS - Poziv na bojkot do odluke suda

(Foto: sergign/shutterstock.com)
Zakonska obaveza da svi privrednici plaćaju članarinu Privrednoj komori Srbije je protivustavna, tvrdi Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

To udruženje je podnelo Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti spornih odredaba Zakona o komorama, koji počinje da se primenjuje od 1. januara 2017. i kojim bi svi privrednici plaćali 0,19% od bruto plate radnika.

- Sporne odredbe su u suprotnosti sa Ustavom zajamčenim pravom da se ostane van svakog udruženja, sa Ustavom definisanom slobodom preduzetništva koja isključuje mogućnost ovakvog oblika udruživanja i sa praksom Evropskog suda za ljudska prava prema kojoj članstvo u udruženjima u kojima pretežu privatno-pravni elementi, poput PKS, ne može biti obavezno - ističe Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti.

Ovoj inicijativi pridružili su se i sami privrednici. Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća poziva svoje kolege na bojkot uplata članarina, sve dok se Ustavni sud ne izjasni.

- Mi ćemo da procenimo šta je naš interes, a ne da nam nameću obavezno članstvo u PKS koja nikad, od izbijanja krize krajem 2008, nije stala uz privrednike i podigla glas protiv redovnih podizanja nameta - ističe Uroš Momirović, generalni direktor Mone.

Predrag Sanader, preduzetnik, kaže da "ako nam država ukine mogućnost izbora, ljudi poput mene neće imati razloga da ostanu u Srbiji".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.