NavMenu

Otkrivamo šta je mit, a šta istina - Pogledajte gde i kako se proizvode burgeri za McDonald's proizvode (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 28.09.2016. 15:50
Komentari
Podeli

Ostavio McDonald's pljeskavicu i posle 7 godina ona nije promenila izgled. Burgeri iz "Meka" su drugačijeg ukusa, zato što nisu od "pravog" mesa. Ovo su samo neki od natpisa u novinama koji godinama kruže o kompaniji McDonald's, jednom od najvećih franšiznih lanaca na svetu.

Zato smo se zaputili u Austriju, u fabriku OSI Food Solutions, gde se proizvode juneći proizvodi koje možete jeste u McDonald's restoranima u Srbiji.

OSI Food Solutions je kompanija iz OSI grupacije, a smeštena je u najstarijem mestu u Austriji, u Ensu, koji se nalazi na dvadesetak kilometara od Linca. Od samog osnivanja, OSI Food Solutions je partner kompanije McDonald’s i sarađuje sa lokalnim lancima restorana te kompanije širom sveta. OSI pogon u Austriji zapošljava oko 100 ljudi. Ima tri linije za proizvode od govedine i svinjetine i jednu za proizvode od barenog pilećeg mesa.

Samo meso

E sad, zašto se pljeskavica (burger) u "Meku" toliko razlikuje od npr, pljeskavice koja može poneti epitet leskovačke? Iz razloga što je napravljena od čistog, 100% goveđeg mesa. Ne dodaju se ni voda niti bilo koji drugi začini. Da bi se postigla ta tekstura, burgeri se proizvode od 60% svežeg mesa, a 40% je od mesa prethodno smrznutog na -18 stepeni.

Ono što smo videli u kompaniji OSI jeste da je proizvodnja krajnje jednostavna. Komade goveđeg mesa, ručno pregleda jedan od zaposlenih, skidaju se eventualne žilice ili kosti. To meso se kasnije, pomeša sa zaleđenim, melje dva puta. Prvi put na krupnije, pa se dodatno proverava i melje u završnu fazu.

Svaki burger je težine 45 grama, a prečnika od 7,2 do 7,5 centimetara. Proces proizvodnje od svežeg mesa do gotove pljeskavice traje oko 15 minuta. Burgeri se odmah zamrzavaju na -180 C, pakuju u kutije u kojima se, hladnjačama, šalju na 14 tržišta.

Interesantno je da se koristi samo jedna vrsta ambalaže za sva tržišta. To teoretski znači da identični proizvodi stižu u sve zemlje. Kako za eKapiju potvrđuju u austrijskoj kompaniji, ukoliko se desi da sa jednog tržišta moraju da preusmere pošiljku na neko drugo, to je lako uraditi jer su apsolutno isti proizvodi.

Naravno razlika u proizvodima je samo ukoliko govorimo o promotivnim proizvodima koji se sezonski pojavljuju, i budući da su prilagođeni lokalnom tržištu, takvi proizvodi se razlikuju od zemlje do zemlje.

U Srbiju je u 2015. godini uvezeno 668 tona gotovih proizvoda iz industrije OSI Food Solutions.

OSI

Kada je grupacija OSI u pitanju, ona posluje u tri zone: Amerika, Evropa i Azijsko-pacifičko-indijska zona. Širom sveta zapošljavaju čak 20.000 ljudi u 45 proizvodnih pogona u 19 zemalja. Evropska zona pokrivena je sa 10 pogona u osam zemalja.

OSI Food Solutions proizvodi goveđe i pileće proizvode. Ukupna količina proizvodnje je 23.170 tona mesa godišnje, od čega je 11.977 tona govedine i 11.192 tona piletine.

Za McDonald’s u Austriji, OSI Food Solutions proizvodi 5.997 tona goveđeg mesa, dok se 4.585 tona izvozi u Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i druge zemlje.

Kada je u pitanju piletina, austrijski McDonald’s nabavlja 1.983 tona iz OSI-ja, a čak 9.209 tona se izvozi u Dansku, Poljsku, Španiju i druge zemlje.

Govedina koja se prerađuje u ovom pogonu poseduje AMA pečat što znači da se namirnice mogu ispratiti do tačke njihovog porekla. Osim toga, proizvodi koji imaju ovaj simbol ispunjavaju najviše kvalitete standarda. Farmeri, pogoni za preradu i prodavci moraju da isprate stroge regulative, koje potvrđuju nezavisni centri za testiranje.

Pileće meso potiče od životinja uzgajanih u zapadnoj i centralnoj Evropi: Nemačka, Holandija, Mađarska, Slovenija…

Meso iz Austrije, a ostalo?

Iz kompanije McDonald's potvrđuju da se, uprkos raznim postojećim mitovima, u njihovim restoranima koristi 100% čisto goveđe meso, bez dodataka, boja i konzervansa.

- Ne koriste se nikakvi sastojci za rast mesa - kažu u ovoj kompaniji.

McDonald’s restorani koriste roštilj koji je u obliku prese i meso se peče sa obe strane, a pri tom se ne koristi nikakva dodatna masnoća. Na kraju se, za karakterističnost ukusa, na meso dodaju začini so i biber.

Pileći McNuggets prave se isključivo od kvalitetnih komada mesa pilećih prsa. Nakon što se usitne i oblikuju u medaljone, komadići mesa se mariniraju, što im daje prepoznatljivu zlatnu boju i hrskavost, objašnjavaju u McDonald's-u.

Iz ove kompanije dodaju da McDonald’s dobavljači imaju ključnu ulogu u ostvarivanju uspeha restorana, nudeći najkvalitetnije i proverene proizvode po konkurentnim cenama.

McDonald's sarađuje sa više od 35 domaćih dobavljača nastojeći time da podrži domaću privredu i obezbedi kvalitetan izvor snabdevanja i najkvalitetnije proizvode za potrošače.

Tako "Mek" nabavlja jaja od kompanije Mikros Union iz Beograda, zemičke od kompanije Žitoban iz Zrenjanina, za salate je zadužen beogradski Salat centar, mleko je iz Imleka, dok prelive dostavlja Desing iz Knjaževca. Razlikuje se jedino mleko koje ide u sladolede, a koje uvoze iz Italije.

Jelena Đelić

Fotogalerija
Proizvodnja burgera za McDonalds restorane
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.